Līdz šim brīdim vēl 15 govju fermām, kas vētras dēļ palikušas bez elektrības, nepieciešama palīdzība, bet par 100 saimniecībām nav ziņu sakaru trūkuma dēļ. “Delfi” uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Ilgāk par diennakti neslaukti dzīvnieki var pat iet bojā, tādēļ šīm fermām nepieciešami elektrības ģeneratori vai brīvprātīgo palīdzība.
“Situācija ir patiešām bēdīga, jo daļa no saimniecībām ir bez sakaru un mēs nezinām, kas tur notiek,” atzīst LOSP pārstāve Rita Sīle. Pēc PVD datiem palīdzība nepieciešama 14 govju saimniecībām, 3 cūku un 2 putnu fermām, bet vēl par 100 saimniecībām nav ziņu sakaru trūkuma dēļ. Turklāt situācija putnu fermās ir vissmagākā, jo to darbība pilnībā atkarīga no elektrības. PVD un LOSP turpina apkopot datus par cietušām saimniecībām un cer uz enerģētikas krīzes centra palīdzību.

Centrs turpina apkopot datus par cietušajiem rajoniem un sola sūtīt pieejamos elektrības ģeneratorus tur, kur tie visvairāk nepieciešami, “Delfi” pavēstīja centra vadītāja, ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa palīdze Ieva Zīberga.

LOSP arī sasaucis ārkārtas sēdi trešdien, kurā aicinās arī zemkopības ministru Mārtiņu Rozi, lai apspriestu iespējamo valsts palīdzību lauksaimniekiem. Pagaidām zemnieki nav domājuši par kompensācijām, jo svarīgākais ir atjaunot elektrības padevi. “Stiprs vējš Latvijā nav reta parādība, taču fermām nav ģeneratoru un laukos šādām krīzes situācijām nav gatavi,” skaidro Sīle. Viņa atzīst, ka ģeneratora iegāde nav pārāk dārga, taču līdz šim saimnieki par prioritāti izvirzīja ES prasību izpildi un naudu tērēja šīm lietām, bet ģeneratori nav starp obligātajām prasībām.

Zemkopības ministra preses pārstāve Dagnija Muceniece portālam “Delfi” pavēstīja, ka ministrs turpina sekot līdzi situācijai un līdz pirmdienas pēcpusdienai lūdzis informāciju par visām ministrijas pārraudzībā esošajām nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!