Bauskas rajona Iecavas novada Dzelzāmurā 27. augustā notiks pirmais Latvijas čempionāts sēņošanā.
Čempionātu rīko Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāte un akciju sabiedrības "Latvijas Valsts meži" Vidusdaugavas mežsaimniecība.

Sacensību mērķis ir popularizēt un attīstīt latviešu nacionālo tradīciju – sēņošanu, sagādāt prieku aktīvas atpūtas cienītājiem, popularizēt sēņošanu kā vienu no meža resursu izmantošanas veidiem un attīstīt to kā sporta veidu, kā arī iepazīstināt dalībniekus ar skaistākajām sēņošanas vietām.

No šosejas Baldone – Iecava pagrieziena uz Dzelzāmuru sacensību dienā būs marķējums, bet plkst. 9 sāksies dalībnieku komandu reģistrācija. Katrā komandā varēs būt trīs dalībnieki no kuriem viens būs komandas kapteinis, bet vērtēs kā individuālo, tā komandas veikumu. Komandu uzdevums būs savākt pēc iespējas vairāk sēņu pēc to kopējā svara. Sēņošana būs jāveic ar kājām sacensību organizatoru norādītajā apvidū, pārvarot dabiskos un mākslīgos šķēršļus, izmantojot izsniegtās kartes.

Sacensību dalībniekiem nebūs atļauts veikt sēņu iepriekšēju ievākšanu, izmantot citus sēņu lasīšanas palīgus un palīglīdzekļus, izņemot vienīgi nazi sēņu nogriešanai. Komandai izsniegtais reģistrācijas numurs tiks izmantots savāktās sēņu ražas identificēšanai, bet starta brīdī sacensību galvenais tiesnesis paziņos sēņu sugu, kuras augļķermeņu kopējā masa tiks vērtēta pie svara noteikšanas. Turklāt sēnes nedrīkstēs būt tārpainas. Sēņošanas kontrollaiks būs divas stundas, bet to fiksēs brīdī, kad komandas pēdējais dalībnieks ieradīsies finiša vietā. Ja komanda finišēs pēc pulksten 12, par katru nokavēto minūti no kopējās ievākto sēņu ražas atrēķinās 100 gramus.

Apbalvot paredzēts gan pirmās trīs labākās komandas, kas būs ieguvušas vislielāko sēņu ražu, gan trīs individuāli veiksmīgākos sēņotājus. Pēc nosvēršanas sēņotāji iegūto ražu saņems atpakaļ savā īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!