Kāds Grīvas iedzīvotājs Gunārs februāra vidū savā pagalmā atradis beigtu vārnu un, bažījoties par putnu gripu, izsaucis glābējus. Beigtās vārnas evakuācija prasīja divu dienestu iesaistīšanos un divas dienas, jo neviens īsti nezināja, ko ar putnu iesākt, otrdien raksta “Latgales laiks”.
Grīvas iedzīvotājs Gunārs laikrakstam stāstīja , ka 16.februārī.pēcpusdienā viņš mājas pagalmā zem bērza viņš ieraudzījis guļam lielu beigtu vārnu, tāpēc zvanīja glābšanas dienestam “112”.

Liels bija viņa pārsteigums, kad pie mājas piebraukušas divas ugunsdzēsēju mašīnas. “Var būt tik traki jau nevajadzēja”, teica Gunārs. Ugunsdzēsēji esot stundu stāvējuši un prātojuši, ko ar beigto putnu darīt - cimdotām rokām to nedaudz pačamdījuši, tad sākuši zvanīt pa mobilajiem telefoniem.

Atbraucis sanitārais dienests, taču arī šī dienesta darbinieces nezinājušas, ko īsti ar to putnu darīt, uzlūkojušas nelaimīgo vārnu pa gabalu. Kad jau sācis satumst, apjautājušās, vai mājas saimniekam nav kāda kaste, ar ko putnu piesegt, un pierakstījuši saimnieka datus.

Gunārs atnesis kasti, ko uzlikuši putnam virsū un noslogojuši ar malkas pagalēm, lai vējš neaizpūš. Solījušies putnu savākt nākamajā dienā un pie viena nodezinficēt arī putna atrašanās vietu, lai kūstošais sniegs iespējamo slimību neizplatītu tālāk. Dienesti aizbraukuši, atstājam nelaimīgo sirmgalvi mokāmies neziņā un bezmiegā līdz pat rīta ausmai.

Putns nākamajā dienā gan tika savākts, kā jau solīts, taču nekāda putnu gripa tam netika atklāta, mierina Pārtikas un veterinārā dienesta Daugavpils pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns.

Lazdāns uzskata, ka viens beigts putns vēl neliecina par bīstamo slimību. Taču drošs paliek nedrošs – lai iedzīvotājiem turpmāk būtu skaidrība, ko darīt šādos un līdzīgos gadījumos, kā arī, lai zinātu, kā pasargāt savas saimniecības, šonedēļ Daugavpilī plānots rīkot semināru, kurā zemniekus un citus interesentus mācīs, kā rīkoties putnu gripas draudu gadījumā.

Šajā rakstā aplūkotais temats šodien plkst. 19.25 tiks apspriests LTV7 informatīvi izklaidējošajā raidījumā “0 pozīcija”. Veidojot raidījumu, tiks ņemti vērā “Delfi” lasītāju argumenti, kurus lūdzam paust atsauksmēs pie šī raksta. Par “Delfi” lasītāju iesaisti raidījuma veidošanā plašāk lasiet šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!