No Papes dabas parka aptuveni pirms nedēļas aizbēguši četri pieauguši sumbri un divi jūlijā dzimuši telēni, otrdien ziņo laikraksts "Diena".
200 hektāru lielo aploku dzīvnieki atstājuši, dabas parka darbinieku nepamanīti, pa elektriskā gana žoga caurumu, kuru, iespējams, izplēsis kāds medībās vajāts alnis, laikrakstam skaidrojis Papes dabas parka (PDP) projekta administrators Andris Maisiņš.

Viņš, tāpat kā PDP projekta direktors Ints Mednis, atzīst, ka dabūt sumbrus atpakaļ aplokā nebūs vienkārši, jo tie ir tramīgi savvaļas dzīvnieki, no cilvēkiem vairās. Mednis pieļauj, ka tikai aukstākā laikā sumbrus varēs pievilināt ar barību, iemidzināt un pārvest uz aploku.

Pasaules Dabas fonds (PDF) ieveda sumbrus Latvijā, sākot lielo zālēdāju atjaunošanas programmu, lai atdotu Latvijas dabai šos dzīvniekus, kuri veicinātu dabisku pļavu un mozaīkveida ainavu atjaunošanos un dabas daudzveidību. Pirmos piecus sumbrus PDP ganībās izlaida 2004.gada sākumā, bet šā gada beigās PDF plāno ievest vēl 11 sumbru no Nīderlandes un Polijas.

Mednis lūdz cilvēkus, kuri mana šos milžus Papes ezera apkārtnē, netraumēt tos ar gaiņāšanu vai ziņkāri — svarīgi, lai bariņš turas kopā un neaizklīst pavisam no dabas parka. Izbēgušie sumbri ir redzēti Liepājas — Klaipēdas šosejas tuvumā pagājušās nedēļas nogalē.

PDF lūdz ziņot par redzētiem sumbriem pa telefonu 29494519; 29224331, 29489775, 7505640 vai 29207323.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!