Foto: F64
Inficēšanās ar salmonelozi Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādē (PII) "Zvaniņš" iemesls ir pārtika, - tā šodien telefonsarunā pašvaldības administrāciju informējusi Slimību profilakses un kontroles centra Infekciju slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila.

Kā informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, Brila uzsvērusi arī, ka saslimšana var turpināties arī sadzīves kontaktu ceļā.

Šodien saņemtajā Infekciju slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Zemgales reģionālās nodaļas vecākās epidemioloģes Elvīras Brūveres atzinumā teikts, ka 16.maijā PII "Zvaniņš" virtuvē uz salmonellām paņemti četri pārtikas paraugi un septiņi virsmu nomazgājumi. Salmonellas šajos paraugos nav izdalītas. Ministru kabineta noteikumu prasībām atbilst arī PII paņemtie dzeramā ūdens paraugi.

Šodien saistībā ar infekcijas slimības izplatīšanos PII "Zvaniņš" Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektora pienākumu izpildītājs Raits Sirmovičs organizēja sanāksmi ar administrācijas pārstāvjiem un bērnudārza vadītāju, lai apspriestu situācijas attīstības atbilstību informācijai, par ko publiskajā vidē informējis Slimību profilakses un kontroles centrs.

Sanāksmē konstatēts, ka PII "Zvaniņš" vadītāja Silvija Bērziņa ir izpildījusi visus pašvaldības izpilddirektora Daiņa Līča rīkojumā par papildu drošības pasākumiem noteiktos uzdevumus. Tāpat secināts, ka izpildīti arī Slimību profilakses un kontroles centra 16.maiija un 17.maija pārbaužu rezultātā tapušie priekšlikumi, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta ieteikumi.

Sanāksmes noslēgumā Bērziņa informēja, ka audzēkņi un iestādes darbinieki, kuriem konstatēta saslimšana ar salmonellas baktēriju, iestādi neapmeklē. Savukārt pēdējie ņemtie paraugi attiecībā uz salmonellas baktēriju klātbūtni bērnudārzā apliecina, ka tās netiek konstatētas.

Jau ziņots, ka inficēšanās ar salmonelozi vairākiem PII "Zvaniņš" audzēkņiem konstatēta pagājušajā nedēļā.

Portāls "Jēkabpils ziņas" informē, ka laboratoriskajos izmeklējumos pēc infekcijas slimības uzliesmojuma Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādē "Zvaniņš" salmonellas baktērijas klātbūtne konstatēta kopumā 28 cilvēkiem.

Pēc ārsta aprēķiniem inficēšanās datums varētu būt 9.maijs un 10.maijs, kad bērnudārza ēdienkartē bijušas olas: 9.maijā bērniem brokastīs pasniegta omlete, bet 10.maijā - olā cepta maize.

Saistībā ar notikušo pašvaldības izpilddirektors Dainis Līcis izdevis rīkojumu, uzdodot vadītājai pirmsskolas izglītības iestādē veikt papildu sanitāros drošības pasākumus, izvietot pie ieejām ēkā dezinfekcijas paklājus, veikt rotaļlietu ārpuskārtas dezinfekciju, kā arī pārskatīt bērnu ēdienkarti, papildus pievēršot uzmanību termiski apstrādājamo produktu izmantošanai.

Visās pirmsskolas izglītības iestādēs plānota pedagoģisko un tehnisko darbinieku sanitāro prasību ievērošanas ārpuskārtas instruktāža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!