Foto: Publicitātes foto
Uzskatot Jelgavas novada domes 23.marta sēdē divu iedzīvotāju turētos plakātus par piketu, Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks Haralds Dauginovičs piedraudējis ar iespējamu administratīvo sodu valgundniekam Kārlim Rimšam, kurš uzsāka parakstu vākšanu pret novada domes deputātu rīcību domes priekšsēža Ziedoņa Caunes malumedību lietā, ziņo portāls "zz.lv".

No Dauginoviča parakstītās gramatiski kļūdainās vēstules izriet, ka, viņaprāt, 23.martā Jelgavas domes sēdē notikušais, kad vairāki iedzīvotāji, kuri bija ieradušies uz sēdi, turēja rokās plakātus, "vērstus pret novada domes priekšsēdētāju", "pēc savas būtības ir uzskatāms par piketu". Vēstulē ar nosaukumu "Par administratīvā pārkāpuma nepieļaušanu" novada galvenais likumsargs pauž:" "Aicinot iedzīvotājus uz domes sēdi, kur Jūs publiski faktiski esat uzņēmies organizētāja lomu, pie attiecīgiem apstākļiem pieņemot Piketa norises raksturu pēc savas būtības varētu tikt uzskatīts par Piketu."

Policijas šefs norāda, ka Rimšam "neapšaubāmi ir tiesības piedalīties un klausīties domes sēdes". Taču vienlaikus viņš norāda, ka valgundnieka pienākums būtu uz domes sēdi sanākušajiem izskaidrot "normatīvo aktu prasības attiecīgā jomā". "Pretējā gadījumā Jūsu organizētās aktivitātes pie attiecīgiem nosacījumiem var izraisīt darbības, kas varētu tikt klasificētas kā administratīvi sodāmas," teikts Dauginoviča rakstītās vēstules noslēgumā.

Dauginoviča vēstule saistīta ar Rimšas vēstuli laikrakstā "Zemgales Ziņas", kurā viņš sabiedrībai atgādināja, ka domju sēdes saskaņā ar likumu ir atklātas un tādēļ arī uz 23.marta Jelgavas novada domes sēdi ikviens var brīvi ierasties un vērot tajā notiekošo. Šo sēdi galu galā apmeklēja 25 Jelgavas novada un pilsētas iedzīvotāji, taču jautājumu par domes priekšsēža Caunes atstādināšanu saistībā ar aizdomām par dalību nelikumīgās medībās deputāti tā arī neiekļāva darba kārtībā.

Kamēr zāli atstāja deputāti, pašvaldības nodaļu un pagastu pārvalžu vadītāji un novada iedzīvotāji, zāles pirmajā rindā sēdošais jelgavnieks pensionārs Pēteris Miļūns rokās turēja A3 formāta lapu ar uzrakstu "Caune. Laiks nolikt deputāta mandātu! Kauns K.Ulmaņa partijai – LZS". Blakus sēdošā kunga rokās bija A4 formāta lapa ar līdzīgu vēstījumu, notikušo atstāsta "zz.lv".

Pats Rimša vērtē, ka Dauginoviča vēstule "ir maigs brīdinājums", un atzīst, ka uztvēris to kā draudus. Viņš ir neizpratnē, kā iedzīvotāju ierašanos uz atklātu sēdi un viņu izdarības tajā var saistīt ar atgādinājumu, ka domju sēdes ir atklātas un brīvi apmeklējamas. "Vai tad man domes sēdē ir jāuztur kārtība?" viņš jautā. Vēstuli Rimša sauc par "pirksta pakratīšanu, lai netraucē mūs".

Savukārt plakāta turētājs Miļūns uzsver, ka ar Rimšu viņa aktivitātei nav nekādas saistības. "Tas ir mans viedoklis – lai "zemsavieši" nesamaitātu savu ideju, Caunem jānoliek mandāts! Rimša rīko pavisam ko citu, aicinot atkāpties visu domi," saka Miļūns.

Jelgavas novada Pašvaldības policija apmaldījusies trīs priedēs, – tā vēstulē pausto komentē labas pārvaldības standartu pētniece Iveta Kažoka no sabiedriskās politikas centra "Providus". Viņa akcentē, ka pulcēšanās un viedokļu brīvība demokrātiskā valstī ir viena no pamatvērtībām. "Policijai te nav par ko sašust – savu viedokli var paust runājot, nēsājot T kreklu vai plakātu ar uzrakstiem!" saka Kažoka. Viņa skaidro, ka novada galvenā policista piesauktais likums par sapulcēm, gājieniem un piketiem regulē pavisam citas situācijas – gadījumus, kad pikets rīkots speciāli. "Ne katra protesta forma uztverama kā pikets. Šajā gadījumā saskatāma policejiska attieksme," norāda pētniece, uzsverot, ka ar tādām vēstulēm Pašvaldības policija var nobiedēt cilvēkus un atturēt viņus no domas brīvi paust savus uzskatus.

Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone "Zemgales Ziņām" skaidrojusi, ka "pašvaldības policijas nosūtītā vēstule Kārlim Rimšam ir vienīgi informatīvs norādījums uz pienākumiem, kas saistīti ar pasākumu organizēšanas kārtību". "Viņa iniciatīvas pilnā rīcība ir atbalstāma, taču kā ikvienam citam organizatoram, – arī viņam ir būtiski uzņemties atbildību gan par nepieciešamo dokumentāciju, gan rīcību gaidāmā pasākuma norises kontekstā," tā pašvaldība skaidro savu rīcību, nosūtot vēstuli Rimšam.

Jau vēstīts, ka daudzi Jelgavas novada iedzīvotāji atbalsta aicinājumu Caunem atkāpties no amata saistībā ar aizdomām par dalību nelikumīgās medībās. Marta sākumā Jelgavas novada Platones pagastā tika konstatētas nelikumīgas medības, pēc kurām atrasti divi nošauti meža dzīvnieki - stirnu āži. Saistībā ar malumedībām Jelgavas novada Platones pagastā policijā sākta krimināllieta un nozīmētas ekspertīzes, un policija pārbauda arī iespējamo Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Caunes līdzdalību tajās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!