Foto: LETA
Jau vairākus mēnešus nepiesakās autors divstāvu mājiņai uz divām "vistas kājām" un dažām mazākām koka izbūvēm (trušu būdām, vistu mājiņai, soliņiem, terasei) Lielvārdes novada Jumpravas pagastā. "Latvijas Valsts meži" turpina meklēt saimnieku būvēm, kas varētu maksāt vairākus tūkstošus latu, pašvaldība varētu būvi legalizēt, taču pagaidām saimnieks nepiesakās, trešdien ziņo "Latvijas Avīze".

Māja uzbūvēta AS "Latvijas Valsts meži" mežā. Profesionāli uzcelto īpatnējo māju šopavasar uzgājis mežsargs. Būve gan vēl līdz galam nebija pabeigta. Vēl tagad tajā atrodas instrumenti – zāģis, ēvele. Pašvaldībā par būvniecību nebija nekādu ziņu. Arī policijai ne celtniekus, ne būvju īpašnieku neizdevās atrast.

Iespējams, mājas uzcēlis kādreizējais lielzemnieks, tagad banku apķīlātais un pieticīgi dzīvojošais Vilnis Baltais, kura zeme ir pieguloša valsts mežam, norāda laikraksts. Pie raganas mājiņas, kā tagad Lielvārdē dēvē šo būvi, normāli var nokļūt tikai pa Baltā zemi, jo no citām pusēm šo meža nostūri iekļauj dūksnājs.

Taču Baltais policijā neatzīstas, un arī laikrakstam stāsta, ka namiņu uzslējusi ragana, kuru viņš aizstāv. "Kāpēc jūs domājat, ka tas ir valsts mežs? Tas izsenis pieder raganai. Jūs neticat, ka tāda ragana ir? Dievu arī neviens nav redzējis, bet tam tic... Tagad visi uztaisa baigo brīnumu no šādas mājas – būtu labāk vairāk uztraukušies, ka citās vietās mežā cilvēki sataisa izgāztuves!" klāstījis zemnieks.

Pēc speciālistu atzinuma, raganas mājas būvniecībā iztērēti vairāki tūkstoši latu. Konstatējot nelikumīgo būvniecību un neatrodot tās autoru, pašvaldība lūgusi zemes īpašnieku – "Latvijas valsts mežus" – būves nojaukt. Autoru nav izdevies atrast, arī publicējot fotogrāfijas un lūgumu pieteikties gan novada laikrakstā, gan portālā.

Lielvārdes novada būvvaldes vadītāja Ilze Staļģe norāda, ka par būvniecību uz savas zemes atbild tās īpašnieks, tāpēc pašvaldība varējusi "Latvijas valsts mežiem" uzlikt naudas sodu, taču loģiskais saprāts šādā īpatnējā situācijā licis to nedarīt.

Vidusdaugavas mežsaimniecības izpilddirektors Jānis Belickis teic, ka vēl kādu laiku pauzēšot, cerot, ka raganas mājiņas īpašnieks pieteiksies. Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis piebilst, ka zemes īpašniekam ir iespējas būves, kas, viņaprāt, ir simpātiskas, legalizēt, taču tās atrodas ne sevišķi piemērotā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!