Foto: F64
Ozolnieku vēlmei aizliegt pašvaldībā smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem šķērslis varētu būt nepieciešamais Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinums, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Ozolnieku novada domes deputāti otrdien vienbalsīgi atbalstīja šādus grozījumus saistošajos noteikumos, arī vienojoties par 10 latu sodu pārkāpuma gadījumā. Tomēr VARAM Pašvaldību pārraudzības nodaļas vadītājs Aivars Mičulis laikrakstam saka: "Ministrijas atzinums būs negatīvs, jo likums nepilnvaro pašvaldības noteikt papildu [smēķēšanas] ierobežojumus."

Arī Veselības ministrija (VM) nav gatava iniciēt likuma grozījumus papildu smēķēšanas ierobežojumiem, taču, kā "Dienai" stāsta VM pārstāve Inga Šmate, ja kāds tādus ierosinātu, paredzot plašākas pašvaldību pilnvaras ierobežojumu noteikšanā, VM, visticamāk, iestātos par. Taču tuvākajos sešos gados galveno uzmanību pati VM nolēmusi veltīt cīņai ar alkoholisma problēmu, to arī paredz VM sabiedrības veselības pamatnostādnes.

Ozolnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vīgants "Dienai" stāsta: "Deputāti vienbalsīgi pacilātā gaisotnē pieņēma šo lēmumu, ar domu, ka mēs vēlamies dzīvot pēc iespējas zaļākā vidē." Plānots, ka ar smēķēšanas ierobežojumu uzraudzību nodarbosies pašvaldības policija, taču sodīšana noteikti neesot primāra, vispirms centīšoties strādāt profilaktiski, brīdinot smēķētājus. Taču, ja VARAM atzinums būs negatīvs, visticamāk, Ozolnieku novada domei nākšoties atteikties no jaunās ieceres, izriet no Vīganta teiktā.

Ierosinājums par smēķēšanas ierobežošanu nenāca no domes puses. Domē vērsās Ozolnieku novada iedzīvotājs Andis Arums (30). Uz Ozolnieku novadu viņš kopā ar sievu pārcēlies nesen, šo vietu abi izvēlējušies, lai varētu dzīvot zaļākā un veselīgākā vidē. Taču tieši jaunajā dzīvesvietā sanāca pavisam citādi.

"Mums blakus lodžijā smēķēja kaimiņš, un, vēdinot dzīvokli, dūmi nāca iekšā dzīvoklī. Sieva gaida bērnu. Protams, izslēgts, ka kādreiz varētu iedomāties bērnu atstāt lodžijā ratiņos, jo ik brīdi kāds var blakus smēķēt," "Dienai" stāstījis Arums. Sasāpējušo jautājumu viņš arī centies izrunāt ar kaimiņu, taču vienoties neizdevās. Kaimiņš arī norādījis, ka neviens likums viņam neliedzot smēķēt.

Jautāts, kā vērtē Ozolniekos radušos iniciatīvu, Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs laikrakstam atbild, ka grūti komentēt, galvaspilsētā šādas idejas neesot izskanējušas. "Te ir arī privātīpašuma jautājums - cilvēks jau smēķē savā privātīpašumā," norāda Radzevičs un arī piebilst - nav skaidrs, kā varēs kontrolēt normas ievērošanu un uzlikt sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!