Ventspilī ceturtdien ilgstošo lietavu dēļ applūdušas atsevišķas izglītības iestādes un muzejs, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ventspils pašvaldība ceturtdien priekšpusdienā informēja, ka, lietum pierimstot, situācija pilsētas ielās pamazām normalizējas. Līdz ar to nav nepieciešamības lemt par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu.

Ventspils 1.pamatskolā pastāstīja, ka pie skolas ūdens līmenis ir vairāku desmitu centimetru augsts. Applūduši skolas pagrabstāvi, kur izvietota garderobe un citas telpas. Pie skolas ieejas izveidojušās dziļas peļķes – ūdens sniedzoties automašīnu riteņiem līdz pusei.


Savukārt Ventspils 6.vidusskolā stāvokli raksturoja kā drausmīgu. Arī tur applūdušas pagrabstāva telpas – garderobes un noliktavas.

Livonijas ordeņa pilī applūdusi pagrabstāva ekspozīcijas zāle un bijis jāpārvieto atsevišķi eksponāti, pavēstīja Ventspils muzeja saimniecības nodaļas vadītājs Gatis Grigalis. Viņš gan norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad pēc stipra lietus applūst pils telpas.

Patlaban, lai atsūknētu ūdeni, piesaistīti ugunsdzēsēji.

Ventspils pašvaldības Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš atzina, ka situācija Ventspilī patlaban ir neierasta un zināmā mērā ārkārtēja.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem Ventspilī divu stundu laikā nokrišņu daudzums sasniedzis 59 milimetrus uz vienu kvadrātmetru.

"Tas ir tikpat, ja 15 diennaktis pēc kārtas būtu vienmērīgi lijis. Pilsētas meliorācijas un lietus ūdens kanalizācijas sistēma nespēj tādu ūdens daudzumu novadīt. Līdz ar to applūdušas atsevišķas iestādes, dzīvojamās mājas, kā arī ielas," sacīja Puriņš.

Viņš teica, ka patlaban lietus Ventspilī ir mitējies, un pauda cerību, ka situācija neizvērtīsies tik nopietna, kā jūlijā Saldū.

Vietējie iedzīvotāji norādīja, ka ar lietus ūdeni pielijuši grāvji un applūdušas ielas. Lietus vēl nav mitējies. "Šausmīgi, nekas tāds vēl nekad nav bijis," teica kāda ventspilniece. Viņa zināja stāstīt, ka daudzi lūdz palīdzību pašvaldībai. Spēcīgas lietusgāzes un negaiss pilsētu pārsteidzis ap pusdeviņiem no rīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!