Foto: Shutterstock
Festivāla "Positivus" apmeklētāji, visticamāk, saindējušies ar kebabu tirgotāja "Turkebab" ēdienu, aģentūrai LETA apstiprināja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Festivālā Rīgas uzņēmums nodarbojies ar izbraukuma tirdzniecību.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "TurKebab" reģistrēta 2009.gadā. Uzņēmuma kapitāldaļas pieder SIA "UrbanHouse", Jeļenai Uresinai, kā arī diviem Turcijas iedzīvotājiem - Osmanam Uresinam un Suatam Jurtseveram.

"TurKebab" apgrozījums pērn bija 323 075 lati, bet zaudējumi - 53 914 lati. 2010.gadā uzņēmums strādāja ar 247 487 latu apgrozījumu un 4540 latu zaudējumiem.

Uresina aģentūrai LETA noliedza "Turkebab" vainu "Positivus" apmeklētāju saslimšanā, no sīkākiem komentāriem atturoties. "Nav nekādu pierādījumu," viņa sacīja, vairākas reizes piebilstot: "Bez komentāriem."

Tikmēr cilvēki, kuri saindējās ar ēdienu, par notikušo sākuši rakstīt sociālajos tīklos.

"Twitter" lietotāja "@mazliet_lotes" raksta, ka pēc "Turkebab" produktu lietošanas slimnīcā saindējušies guļ četri cilvēki un vēl četri tiek vesti pie mediķiem. Viņa arī prasa "Turkebab", vai būs iespējama kompensācija.

Šī lietotāja aicina kebabu tirgotājus pārtraukt vismaz vistas kebabu pārdošanu, ja tas vēl nav izdarīts.

No "@mazliet_lotes" rakstītā var noprast, ka starp cilvēkiem, kuri nokļuvuši slimnīcā, ir arī kāda igauniete.

"@mazliet_lotes" raksta, ka atrodas Valmierā. Aģentūrai LETA Vidzemes slimnīcas pacientu uzņemšanas nodaļas dežūrārste nenoliedza, ka pie viņiem atrodas cilvēki, kuri saindējušies ar ēdienu festivālā, tomēr sīkāku informāciju par viņu stāvokli un to, cik pacientu tika nogādāti uz Vidzemes slimnīcu, nevarēja sniegt.

Ar kebabiem festivāla laikā saindējies arī blogeris Krišs Kupruks, kurš tviterī raksta, ka ir starp tiem, kuriem "paveicās". "Kebabus vairs redzēt negribu!" norāda par Latvijas jaunāko tehnoloģiju blogeri dēvētais Kupruks, kurš saindēšanās simptomus sajutis jau pēc tam, kad devies prom no festivāla un nokļuvis mājās.

Kā ziņots, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar desmit toksikoinfekcijas gadījumiem festivāla "Positivus" apmeklētājiem, pastāstīja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Sevčenko atklāja, ka no desmit saslimušajiem festivāla apmeklētājiem seši ir nogādāti slimnīcā un starp saslimušajiem ir arī bērni.

Veicot pacientu aptauju, epidemiologiem radušās aizdomas, ka saslimšanas varētu būt saistītas ar vienu no festivāla ēdināšanas vietām, jo simptomi cilvēkiem parādījušies 3-4 stundu laikā pēc ēšanas.

Kā pastāstīja Sevčenko, par notikušo ir informēts PVD, ar kuru kopīgi notiks saslimšanas gadījumu izmeklēšana.

SPKC aicina visus festivāla dalībniekus, kuriem parādās vemšana vai caureja, meklēt medicīnisko palīdzību vai konsultēties ar epidemiologu, zvanot pa tālruni 67271738.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere pastāstīja, ka iespējamā vainīgā ēdināšanas uzņēmuma darbība līdz pārkāpumu novēršanai ir apturēta.

Ēdināšanas vietā PVD inspektori konstatēja divus būtiskus pārkāpumus - nebija nodrošināts tekošs ūdens un netika ievērots ēdiena glabāšanas un gatavošanas temperatūras režīms. Tieši temperatūras režīma neievērošana varētu būt iemesls cilvēku saslimšanai.

Kad visi pārkāpumi minētajā ēdināšanas uzņēmumā būs novērsti, PVD veiks atkārtotu pārbaudi. Pēc ēdināšanas uzņēmuma darbības atjaunošanas PVD inspektori vēl kādu laiku pievērsīs pastiprinātu uzmanību tur notiekošajam.

Citas problēmas ar ēdināšanu "Positivus" laikā nav konstatētas, apstiprināja Meistere.

Kā ziņots, piektdien Salacgrīvā sākās sestais mūzikas un mākslas festivāls "Positivus", kas muzikālo programmu un dažādas aktivitātes turpinās piedāvāt arī sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!