Foto: LETA
Sestdien Ropažos notiks biedrības "Meklēšanas vienība "Leģenda"" organizētā Padomju karavīru pārapbedīšana, kuras laikā zemes klēpī guldīs 259 Sarkanās Armijas karavīru mirstīgās atliekas, no kuriem 12 ir latviešu izcelsmes.

Godinot šo karavīru piemiņu Valsts prezidenta Andra Bērziņa adjutants svinīgā ceremonijā kapavietā noliks vainagu no Valsts prezidenta, kas vēsta "Kritušo karavīru mūžīgai piemiņai", tādējādi godinot tos upurus, kurus Latvijas iedzīvotāji nesuši 2.Pasaules kara laikā cīņās ar nacistisko režīmu un tā sabiedrotajiem, informēja Prezidenta Preses dienests.

Biedrība "Meklēšanas vienība "Leģenda"" jau kopš 1995.gada nodarbojas ar Latvijas teritorijā 2.Pasaules karā kritušo karavīru meklēšanu un pārapbedīšanu, neatkarīgi no bojāgājušo valstiskās piederības. Šogad no visiem 259 "Leģendas" atrastajiem kareivjiem 30 izdevies identificēt. No tiem 12 ir latviešu izcelsmes karavīri, kas gājuši bojā Džūkstes apkaimē kaujā ar citiem latviešu karavīriem, kas dienējuši pretējā pusē.

Vienkopus ar Sarkanās Armijas karavīriem tika atrasti arī 3 vācu armijas pusē karojušie, no kuriem viens ir atpazīts kā latviešu karavīrs, kas cīnījās Latviešu leģionā. Bojāgājušos vācu armijas karavīrus pārapbedīs Lestenes Brāļu kapos un Saldus vācu karavīru kapos – arī šiem latviešu izcelsmes karavīriem Valsts prezidents Andris Bērziņš izrādīs līdzīgu cieņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!