Jelgavas tiesa piektdien nolēma izbeigt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par nepakļaušanos policijas prasībām pret Viktoru Bogdanovu, kurš 18.jūnijā centās novērst pārmērības pašvaldības policistu darbībā, par satiksmes noteikumu pārkāpumu Zvejnieku ielā aizturot māmiņu ar bērnu. Policisti nemaina nostāju un apstrīd vadības piemēroto disciplinārsodu.

Tiesa nolēma izbeigt lietvedību, izvērtējot lietas materiālus un vairāku liecinieku, tostarp arī abu skandalozo aizturēšanu veikušo policistu liecības, kā rezultātā tiesnese Iveta Salaka konstatēja, ka pēc protokolā minētā 175.panta - par nepakļaušanos policijas prasībām - atbildētāja Viktora Bogdanova rīcībā nav pārkāpuma sastāva.

ZZ jau rakstīja, ka ar saucienu "Omīt, traks policists sit mammīti!" 18.jūnija vakarā savās mājās Meiju ceļā ieskrējis kāds tobrīd septiņgadīgs bērns, kura mammu par satiksmes noteikumu pārkāpumu pašvaldības policisti grūstījuši, raustījuši un vilkuši pa zemi. Virkne iedzīvotāju gan laikraksta un portāla redakcijā, gan tiesā sūdzējās par nepamatotas patvaļas un vardarbības gadījumu divu pašvaldības policistu rīcībā - šoreiz pret sievieti ar bērnu.

Ceturtdien un piektdien tiesā vairāki liecinieki, gan tādi, kas pazīst Bogdanovu, gan sveši, piemēram, tuvējā veikala "Maxima" darbiniece, kas notikušajam bija aculieciniece, apliecināja, ka nav redzējuši, ka viņš izrādītu pretestību policistiem. Gluži pretēji viņš aicinājis visu risināt mierīgi. Kad policisti, uzreiz pielietojot spēku, centās aizturēt viņu pašu, viņš lūdzis to darīt, nepielietojot vardarbību, taču paskaidrot, par ko tiek aizturēts, ko policisti ignorējuši, bet pielietojuši spēku. Pēc liecinieku stāstītā, viņi ar fizisku aizturēšanu un roku dzelžu uzlikšanu esot draudējuši arī atsevišķiem tuvējās apkaimes iedzīvotājiem, kas sašutumā par notiekošo bija sapulcējušies līdzās notikuma vietai un aizrādījuši pašvaldības policistiem par viņu pārmērībām.

Tiesā atklātā sēdē liecināja arī abi pašvaldības policisti - jaunākais inspektors Artis Brežinskis un vecākais inspektors Harijs Leitholds. Abu teiktais bija līdzīgs, pamatojot pašu rakstīto protokolā. Abu liecības bija pilnīgi atšķirīgas no citu liecinieku stāstītā. Leitholds spītīgi neatkāpās no protokola teksta un neiedziļinājās notikuma gaitas detaļās arī tad, kad tiesnese lūdza aprakstīt aizturēšanas gaitu detalizētāk - sīkāk nekā protokolā, lai konstatētu, kā tieši Bogdanovs pretojies. Kad viņam lūdza to nodemonstrēt zālē ar kustībām, Leitholds rādīja, ka abi policisti - katrs savā pusē - turējuši sievieti, bet Bogdanovs, kas augumā ir uz pusi īsāks gan par policistiem, gan stalto sievieti, esot pārliecies vienam policistam pār rokām un centies izraut sievietes rokas no policistu rokām. Zālē, vērojot demonstrāciju līdzās blakus stāvošajam Bogdanovam, varēja redzēt, ka viņš it kā ir spējis ar rokām pārliekties paša plecu augstumā.

Savukārt Brežinskis, satraukumā manāmi dziļi elpojot un pūšot, centās aprakstīt aizturēšanas brīdi sīkāk, kur tiesnese lūdza atkārtoti skaidrot dažas detaļas, jo bija grūti saprast teikto, kas atstāja iespaidu, ka detaļas tomēr atšķiras no protokolā aprakstītās gaitas.

Abu policistu un Bogdanova liecības saskanēja tikai vienā apstāklī - proti, ka viss ritējis ļoti strauji, un tāpēc esot grūti aprakstīt detaļas. Taču, pēc policistu teiktā, tik ļoti straujā notikumu ritējumā policisti tomēr spējuši vairākkārt mierīgi un pieklājīgi izklāstīt Bogdanovam sievietes aizturēšanas iemeslus un tikpat pieklājīgi aicināt viņu netraucēt policijas darbu. Visi pārējie liecinieki to noliedza.

Liecināja arī aizturētā Jelgavas ārste Aija (vārds mainīts), kura apstiprināja citu teikto. Bogdanovs piedāvājis policistiem, ka nogādāšot sievieti mājās, bet policisti viņam neko nav skaidrojuši, rupji viņu "pasūtījuši", bet, kad viņš joprojām lūdzis paskaidrot, kas notiek, sākuši arī viņa aizturēšanu. Viņš atzina, ka viņa vienīgais grēks esot tas, ka sākumā samelojis policistiem, ka aizturētā ir viņa māsa - ar nolūku radīt uzticību, ka viņš sievieti nogādās mājās.

Par savu aizturēšanu sieviete atzina, ka tiešām atļāvusies iet pār ielu tam neparedzētā vietā, kā to diemžēl darot vairums tuvējās apkaimes iedzīvotāju. Ielas vidū apstājusies policijas mašīna, un policists viņu saucis. Taču Aijai bijis bail ar mazu bērnu uzkavēties ielas vidū, tāpēc viņa turpinājusi iet pār ielu un apstājusies otrā ielas pusē, lai sastaptos ar policistu. Taču jau tad policists meties viņai klāt un sākusies "aizturēšana", kuras gaita sapulcēja daudzus apkaimes iedzīvotājus.

Uzklausot liecības tiesā, ZZ tomēr, pretēji Pašvaldības policijas priekšnieka Viktora Vanaga iepriekš teiktajam par pārspīlējumiem, pārliecinājās, ka aizturētās sievietes mātes un pensionētās skolotājas Rutas Šķiliņas sākotnēji sniegtais apraksts apstiprinājās, un vienīgais emocionālais pārspīlējums izrādījies tas, ka policisti vilkuši pa zemi sievieti sēdus nevis guļus.

Kā Leitholds informēja tiesu, viņus neapmierina Pašvaldības policijas vadības piemērotais disciplinārsods. Priekšnieka rājienu un piezīmi policisti nolēmuši apstrīdēt Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesas namā.

Tiesnese informēja sēdes dalībniekus par Pašvaldības policijā veikto dienesta pārbaudi.
Sākt dienesta pārbaudi par savu padoto darbu Jelgavas Pašvaldības policijas priekšnieks Viktors Vanags izlēma pēc tam, kad saņēma aizturētās ārstes sūdzību par nepamatotu pašvaldības policistu patvaļu un vardarbību. Policijas pārstāvis Aivars Ļebeds laikrakstu informēja, ka dienesta pārbaude par abu likumsargu rīcību noslēgusies ar disciplinārsodiem. Vienam policistam izteikts rājiens, bet otrs ticis pie piezīmes. Uz jautājumu, kādus pārkāpumus kolēģi izdarījuši, Ļebeds vien nosaka: "Apraksts ir garš, tur ir gan ētikas kodeksa un satiksmes noteikumu, gan amata apraksta pārkāpumi."

Saistībā ar tiesas lēmumu izbeigt lietvedību pilna lēmuma teksta datums nozīmēts uz 13.septembri, pēc kā 20 dienu laikā to var pārsūdzēt. Pēc sēdes Bogdanovs sacīja, ka, protams, nepārsūdzēšot, taču izskatīšot iespēju pārsūdzēt neseno Valsts policijas lēmumu izbeigt krimināllietu pēc viņa iesnieguma par pašvaldības policistu pilnvaru pārsniegšanu, kā gaitā viņam pazudusi arī zināma naudas summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!