Foto: DELFI

Iekšlietu ministrija rosinās 16.martā pretēji domājošo pasākumus atļaut rīkot dažādos laikos, tādā veidā nepieļaujot konfliktējošo pušu sadursmi, ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP).

"Manā skatījumā nedrīkst pieļaut pretēju pušu pasākumus vienlaicīgi," sacīja ministrs, norādot, ka šādam viedoklim piekrīt arī citas atbildīgās iestādes, tajā skaitā policija. Kozlovskis uzskata, ka ideāla situācija būtu, ja dažādi domājošo pasākumi tiktu rīkoti katrs savā laikā. Ministrs pieļāva, ka arī tiesai nebūtu iebildumu pret šādu risinājumu.

"Mēs zinām, kāda mums ir pieredze ar administratīvo tiesu [lēmumos par domes aizliegto gājienu atļaušanu], taču nedomāju, ka tiesa atļautu rīkot vienlaicīgi konfliktējušu pušu pasākumus," sacīja ministrs.

Kozlovskis atzina, ka nesen notikušais "valodas referendums" šogad 16.marta radīs īpaši saspīlētu atmosfēru. Tāpēc kārtības nodrošināšanai tiks pievērsta īpaši liela uzmanība. Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka ikviens likumpārkāpējs neatkarīgi no tā, kuru pusi viņš pārstāvēs, tiks saukts pie atbildības. 

Pirms 16.marta robežsardze veiks pastiprinātu kontroli uz robežām. Kozlovskis, jautāts, vai ir apzināti radikāli noskaņotie cilvēki, kuri varētu ierasties Latvijā, bija izvairīgs, sakot, ja būs nepieciešams, tad šos cilvēkus iekļaus tā dēvētajā "melnajā sarakstā", neļaujot iebraukt Latvijā. "Ja informācija apstiprināsies, ka viņi ir nevēlami Latvijai un bīstami, tad netiks ielaisti Latvijā," žurnālistiem apliecināja ministrs.

Jau vēstīts, ka ik gadu 16.martā notiekošajam leģionāru gājienam un citiem pasākumiem tiek pievērsta pastiprināta sabiedrības uzmanība. Tāpat ik gadu 16.marta norisēm pastiprinātu uzmanību pievērš arī drošības iestādes, ņemot vērā iespējamos provokāciju riskus.

Rīgas domē (RD) pašlaik ir pieteikti jau astoņi pasākumi pretrunīgi vērtētajai leģionāru piemiņas dienai 16.martā. Pasākumus pieteikuši gan "Daugavas vanagi", gan "Apvienība pret nacismu", biedrība "Autonomā darbība", "Gustava Celmiņa centrs" un Uldis Freimanis.

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks iepriekš atzina, ka šogad 16.martā gaidāma īpaši saspringta situācija, tāpat uz pasākumiem varētu ierasties 30 - 40 ekstrēmisti no ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!