Foto: DELFI
Ceturtdien notikušajā 9.Saeimas pēdējā sēdē deputāti paguva gan galīgajā lasījumā pieņemt vairākus likumus, gan plēst jokus no tribīnes, bet noslēgumā par piemiņu visi kopā nofotografējās uz trepēm, kas ved uz Saeimas sēžu zāli – sešdesmit tautas kalpiem tuvākajā laikā šis ceļš vairs nebūs jāmēro.

Foto galerija

Saeima savā pēdējā sēdē nodeva komisijām divus likumprojektus, piešķīra neapmaksātu atvaļinājumu diviem deputātiem - Nikolajam Kabanovam (SC) un Inesei Šleserei (LPP/LC), apstiprināja amatā divpadsmit tiesnešus un galīgajā lasījumā pieņēma 35 likumus un likumu grozījumus. Vēl seši likumi pieņemti pirmajā lasījumā, un par tiem lems jau nākamā – 10.Saeima.

Šīs Saeimas pēdējā sēdē deputāti uzvedās diezgan skaļi, un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) vienā brīdī pat aizrādīja "Jaunā laika" deputātēm Ausmai Ziedonei-Kantānei, Ingunai Rībenai un Ingrīdai Circenei, ka viņas kopā ar Aināru Latkovski (JL) rada "apmēram 29% no šobrīd Saeimas zālē esošā trokšņa". Atlikušo 71%, pēc Daudzes vērtējuma, radot viņš pats kā sēdes vadītājs un par kādu likumu referējošā Solvita Āboltiņa (JL).

Sēdes beigās Tautas partijas deputāts Kārlis Leiškalns paziņoja, ka visu atbildību par sēdes laikā valdošo troksni uzņemoties viņš. Daudze uz to atjokoja, ka var tikai izteikt apbrīnu kolēģim par spēju izsaukt tādus sajūsmas saucienus no dāmām.

Pēc sēdes deputāti devās fotografēties uz kāpnēm, un šīs procedūras laikā arī nepiespiestā gaisotnē tērzēja un jokojās. Piemēram, Andris Bērziņš (ZZS) ierosināja, ka pēc oficiālās fotografēšanās visiem vajadzētu nobildēties arī bez žaketēm.

Saeimas preses dienests informē, ka četru gadu laikā 9.Saeima sanākusi uz 217 sēdēm un galīgajā lasījumā pieņēmusi 1271 likumu, savukārt 225 likumprojektus noraidījusi.

9.Saeimas ilgākā sēde bija 28 stundas un 16 minūtes. Šī 2008.gada 11.decembra sēde sākotnēji ilga 19 stundas un 36 minūtes – līdz nākamās dienas rīta pulksten 4.36. Tad sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz 2008.gada 18.decembrim, un pēc nedēļas sēde turpinājās vēl 8 stundas un 40 minūtes. Sēdes darbakārtībā bija ar 2008.gada valsts budžeta un pavadošo likumprojektu paketi saistīti grozījumi, pavisam 175 jautājumi.

Parlamenta sēdēs savu viedokli visbiežāk pauduši deputāti Vladimirs Buzajevs (PCTVL) - 429 reizes, Kārlis Šadurskis (PS) - 264 reizes, Juris Dobelis (TB/LNNK) - 246 reizes, Ilma Čepāne (PS) - 191 reizi.

Vienīgā 9.Saeimas frakcija, no kuras nākamajā parlamenta sasaukumā neiekļuva neviens deputāts, bija šajās vēlēšanās tālu zem piecu procentu barjeras palikusī PCTVL. PCTVL frakcija sagatavoja apskatu par savu darbību 9.Saeimā, kurā secina, ka, "balstoties uz virkni rādītāju", bijusi pati aktīvākā Saeimas frakcija.

Savas darbības laikā PCTVL frakcija ir iesniegusi 167 patstāvīgas likumdošanas iniciatīvas, kas nav tieši saistītas ar valdošās koalīcijas noteikto Saeimas darba kārtību. PCTVL bija arī uzstāšanos no Saeimas tribīnes līdere - tas notika par 662 parlamenta darba kārtības jautājumiem. Pēc slodzes uz vienu deputātu ar vidēji 132 uzstāšanās reizēm katram PCTVL pārspēja visas citas frakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!