Foto: F64
2.jūnijā paredzētajās Valsts prezidenta vēlēšanās visi "Vienotības" deputāti nobalsos par pašreizējo prezidentu Valdi Zatleru, jo visi 33 arī parakstījās zem iesnieguma par viņa kandidatūru, bet tas, ka no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas varētu nākt savs kandidāts - no Vidzemes ievēlētais deputāts Andris Bērziņš -, var samazināt Zatlera izredzes tikt pārvēlētam, nenoliedz Saeimas spīkere un apvienības "Vienotība" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa portālam "Delfi" uzsvēra, ka "Vienotībā" "nav sašķobījies viedoklis par to, kas ir mūsu kandidāts", un apvienība joprojām uzskata, ka Zatleram vajadzētu tikt pārvēlētam, jo tā ir stabilitāte, un "mūsu valsts iet no stabilitātes uz attīstību". Viņa uzsvēra, ka joprojām, skaitot kopā "Vienotības", "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK balsis, tās esot "tuvu pie vajadzīgā".

Viņa arī norādīja, ka ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš publiski apsolījis balsot par tagadējo prezidentu, neesot vienīgais "ļoti stingrais" Zatlera atbalstītājs frakcijā. Spīkere uzsvēra, ka ZZS jāatceras par aptaujās tās vēlētāju pausto uzskatu, ka viņi atbalsta Zatlera pārvēlēšanu. "Ejot uz vēlēšanu kabīni, mēs neesam neviens ar savu sirdsapziņu, mēs esam ar savu vēlētāju, un mums šīs tiesības izvēlēties Valsts prezidentu ir deleģējis vēlētājs," sacīja Āboltiņa, norādot, ka ZZS tāpēc jāspēj paskaidrot, kāpēc viņi varētu balsot pretēji vēlētāju gribai.

"Ļoti iespējams, ka viņš arī tiek tajā pirmajā kārtā ievēlēts, bet, ja Zatlera kungs netiek 2.jūnijā ievēlēts, tad, protams, ir jauna situācija, kuru tad mēs risinām atbilstoši tam, kā tas ir likumā – ka piecu dienu laikā ir jārunā [par kandidātiem]," sacīja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka vispirms "Vienotība" par iespējamajiem risinājumiem tādā gadījumā runātu frakcijā, bet pēc tam – ar koalīcijas partneriem ZZS.

Āboltiņa aicināja saprast, ka "Vienotība" var runāt par savām 33 balsīm, jo, izņemot reizi, kad Brigmanis martā raidījumā "Kas notiek Latvijā?" solīja rūpēties, lai Zatleram būtu ZZS frakcijas vairākuma atbalsts, "citas reizes nav bijis solīts no ZZS 22 balsu atbalsts, tātad visu laiku "zaļajos zemniekos" ir bijušas diskusijas par kādu citu kandidātu ".

Šobrīd, kad aizkulisēs tiek runāts un pats Bērziņš nenoliedz, ka viņš varētu būt kandidāts, tas, kāda būs ZZS reakcija un cik viņam būs balsu, var samazināt Zatlera izredzes, atzina Āboltiņa. Viņa atturējās runāt par "plānu B" Zatlera neievēlēšanas gadījumā, sakot, ka žurnālisti mēģina politiķus iedzīt versijā "kā būs, ja būs". "Kad būs, tad būs jauna situācija un tad arī varēs komentēt," sacīja Āboltiņa, kura gan pieļauj dažādas versijas, bet uzskata, ka šobrīd būtu nekorekti pret Zatleru tās analizēt.

Viņa gan uzskata, ka Zatlera neievēlēšana radīs "sarunas koalīcijā", taču kā pozitīvu vērtēja to, ka šobrīd, atšķirībā no bijušā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša neievēlēšanas gadījuma, sākotnēji netiek solīts atbalsts, kas vēlāk nepiepildās. To Āboltiņa uzskata par "visliktāko scenāriju, kāds var būt gan parlamentam, gan politiķiem". Viņa atzina, ka ZZS ir savi argumenti un jautājumi, atbildēs uz kuriem, prezidentam tiekoties gan ar Zaļo partiju, gan visu koalīciju kopā, "droši vien kāds nesadzirdēja, ko gribēja dzirdēt".

Jau vēstīts, ka no Vidzemes ievēlētais Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), kurš bijis Latvijas Unibankas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs, apsver iespēju kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, un savu lēmumu sola paziņot pirmdien. Tomēr ZZS frakcijas vadītājs Brigmanis uzsver, ka viņš nebūs frakcijas virzīts kandidāts un viņu varētu izvirzīt atsevišķi deputāti.

Pirmajā prezidenta kandidātu izvirzīšanas dienā ceturtdien apvienība "Vienotība" un "Par Labu Latviju", kā iepriekš solīts, oficiāli iesniedza Saeimas prezidijā pašreizējā Valsts prezidenta Zatlera kandidatūru ievēlēšanai uz vēl vienu termiņu.

Savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis norādīja, ka frakcija neuzskata par lietderīgu iesaistīties "sacīkstēs par to, kurš ātrāk iesniegs Zatlera kandidatūru". Ja jau divas frakcijas ir to izdarījušas, VL-TB/LNNK varētu "taupīt papīru un to nedarīt", taču tas nemainot faktu, ka frakcija atbalsta Zatleru un par viņu balsos, sacīja politiķis.

Ceturtdien sākās Valsts prezidenta vēlēšanu maratons – politiķiem līdz 24.maijam jāiesniedz kandidatūras prezidenta amatam. Vienīgais līdz šim partiju nominētais kandidāts ir pašreizējais prezidents Zatlers, taču skaidrības par to, vai viņa pārvēlēšanai pietiek balsu, vēl joprojām nav, un gan publiski, gan aizkulisēs ik pa laikam izskan arī citu potenciālo valsts augstākās amatpersonas pretendentu vārdi.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!