Ādažu militārajā poligonā ir iecerēts īstenot projektu bioloģiskās daudzveidības atjaunošanai, šim nolūkam iztērējot 900 000 eiro (624 000 latu).
Poligona teritoriju iecerēts attīrīt no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, veikt krūmu izciršanu, nopļaut zāli un noregulēt hidroloģisko režīmu, lai poligona teritorija nepārpurvotos. Tāpat plānots labiekārtot Ādažu ainavu apvidu, kura teritorijā atrodas Lieluikas un Mazuikas ezeru dabas liegumi, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecības 3.reģionālā nodrošinājuma centra vides virsnieks Gatis Smiltiņš.

Ādažu poligons aizņem 7 857 hektāru teritoriju un ir lielākais ne vien Latvijā, bet arī Baltijas valstīs. Projekta ietvaros sakopt paredzēts vairāk nekā 6 000 hektāru. Darbus veiks Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra un NBS sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu, Vides ministrijas Dabas aizsardzības pārvaldi un Ādažu pašvaldību.

Galvenā dabas vērtība poligona kaujas šaušanas zonā ir sauso viršu smiltāju klajumi, kas ir lielākie Baltijā. Šajā teritorijā notiek šaušanas un spridzināšanas vingrinājumi, kā arī pār tiem tiek pārvietota militārā tehnika.

"Viršu klajumi veidojas vietās, kur ir specifiska militārā darbība. Šiem augiem nepieciešama specifiskas tehnikas pārvietošanās, periodiski ugunsgrēki, šaušanas un spridzināšanas. Viršiem var kaitēt vienīgi lauksaimnieciskā darbība," skaidroja Smiltiņš.

Vides speciālists uzsvēra, ka lielākā šīs teritorijas īpatnība ir tā, ka tai, pretēji lauksaimnieciskai darbībai, nekaitē militārā darbība. Vides aizsardzību un militāro darbību šajā teritorijā iespējams sabalansēt ar prasmīgu poligona zonējumu un aizsardzības līmeņu izvēli. Viršu klajumi tomēr sāk aizaugt un plānots veikt to attīrīšanas darbus.

Ādažu poligona teritorijā salīdzinoši nesen konstatētas īpaši aizsargājamu augu sugas - mānīgā knīdija, augstā vijolīte, galvainais donis un garkātu ģipsene, turklāt konstatēta arī ļoti reta augu suga - dižā kelērija. Poligonā mīt īpaši aizsargājamas sugas gliemji, kukaiņi, putni un sikspārņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!