Foto: Valsts vides dienests
Ādažu Vējupes rozā piesārņojums ir krāsviela, kas satur svinu koncentrācijā, kas desmitkārt pārsniedz ūdeņos pieļaujamo, informē Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina.

VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR" saņēmusi Ādažu Vējupes piesārņojuma analīžu rezultātus. Situācija Vējupē tiek kontrolēta un nav uzskatāma par kritisku, uzsver VVD.

BIOR analīžu rezultāti uzrāda, ka upē nonākusi uz polimēra bāzes veidota krāsviela, kas satur azokrāsvielas funkcionālās grupas un svinu. Analīžu rezultāti no upes ūdens paraugiem, kas ņemti vietās ar augstu rozā krāsas koncentrāciju, vairāk kā 10 reizes pārsniedz virszemes ūdeņos pieļaujamo svina koncentrāciju.

VVD norāda, ka "BIOR" veiktās Vējupes ūdens analīzes neatspoguļo kopējo Vējupes ūdens kvalitāti. Lai identificētu piesārņojuma ķīmisko sastāvu, paraugi tika ņemti vietās ar augstu piesārņojuma koncentrāciju, uz ko norādīja koši rozā krāsa, cenšoties iegūt iespējami neatšķaidītāku analīžu materiālu.

Ūdens paraugi, kas ņemti vietās ar mazāku piesārņojuma koncentrāciju, uzrāda Vējupes ūdens atbilstību virszemes ūdens kvalitātes normatīviem. Šos ūdens paraugus analizējis "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs".

VVD Lielrīgas pārvalde jau vērsusies pie Ādažu novada domes un Veselības inspekcijas, aicinot atbildīgās organizācijas izvērtēt piesārņojuma ietekmi uz sabiedrības veselību un drošību, kā arī ūdens izmantošanu. Tāpat vides dienests aicinājis nodrošināt atbildīgo institūciju savstarpējo sadarbību, risinot upes piesārņojuma problēmu.

Jau ziņots, ka 8. februārī, VVD saņēma satrauktu Ādažu novada iedzīvotāju sūdzības par rozā ūdeni Vējupē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!