Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris no 27.līdz 30.jūnijam ir apstiprināts vēl piecām meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Pēc PVD datiem, no 27. līdz 30.jūnijam vīruss ir konstatēts kopumā piecām meža cūkām, tostarp divām meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā, divām meža cūkām Strenču novada Jērcēnu pagastā un vienai meža cūkai Dagdas novada Dagdas pilsētā.

Tādējādi šogad Āfrikas cūku mēris Latvijā ir atklāts 296 meža cūkām 19 novadu 44 pagastos. Savukārt kopumā kopš 2014. gada jūnija Āfrikas cūku mēris Latvijā ir konstatēts 513 meža cūkām.

Mājas cūkām Āfrikas cūku mēris pēdējo reizi konstatēts šogad 16. jūnijā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!