Foto: F64
Nākamnedēļ apritēs 21 gads kopš akcijas "Baltijas Ceļš", un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju godināt 1989. gada 23.augusta notikumus.

Foto galerija

Šī diena ir vēsturiski un sabiedriski nozīmīga gan visām Baltijas valstīm kopā, gan katrai tautai atsevišķi. Akcija "Baltijas Ceļš" ir novērtēta arī starptautiski kā nozīmīgs pavērsiens pasaules vēsturē un kā unikāls simbols sabiedrības spējai iestāties par taisnīgumu.

Lai izceltu šī notikuma universālo raksturu, kā arī veicinātu atmiņu saglabāšanu par to, akcijas "Baltijas Ceļš" dokumentārais mantojums 2009. gadā tika iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā. Baltijas valstu kopīgi sagatavotā nominācija "Baltijas Ceļš - cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības" UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajam reģistram tika iesniegta 2008. gadā, un tajā apkopota virkne materiālu, kas liecina par 1989. gada 23.augusta notikumiem Baltijā - dokumenti, fotogrāfijas, video u.c. dokumentārais mantojums. Informācija par nomināciju pieejama akcijai Baltijas Ceļš veltītā mājas lapā internetā.

UNESCO LNK atgādina, ka, tai sadarbojoties ar dažādiem partneriem, ir sagatavoti vairāki informatīvi un izzinoši materiāli par akciju "Baltijas Ceļš".

Prezentācija latviešu un angļu valodā par akciju "Baltijas Ceļš" ir brīvi pieejama UNESCO LNK mājas lapā un izmantojama informatīvos un izglītojošos nolūkos. Prezentācijā apkopota informācija par akcijas "Baltijas Ceļš" norisi, tās vēsturi, līdz mūsdienām saglabāto dokumentāro mantojumu, pasaules sabiedrības uzmanību, dalībnieku un organizatoru atmiņās utt.

Savukārt sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju izveidotais metodiskais materiāls ir lejupielādējams muzeja Izglītības programmas mājas lapā. Tas veidots, lai atvieglotu skolotājiem un skolēniem Latvijas neatkarības atgūšanai veltītu pasākumu rīkošanu. Materiāls piedāvā idejas, kā ārpus stundām mudināt skolēnus aizdomāties par brīvības nozīmi, par vienotības vērtību, par Atmodu un Dziesmoto revolūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!