Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) pirms Līgo svētkiem aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību to gaļas izstrādājumu kvalitātei, kurus paredzēts likt svētku galdā vai cept virs ugunskura.
Lai izvairītos no saslimšanas ar infekcijas slimībām, NVVC aicinā nepirkt gaļu un gaļas izstrādājumus nelicencētās tirdzniecības vietās un pievērst uzmanību derīguma termiņam.

Gaļai jābūt pārbaudītai veterinārajā dienestā, un to apliecina attiecīgi sertifikāti.

Ja gaļa nav pārbaudīta, iespējams inficēties ar tādu parazitāru infekcijas slimību kā trihinelozi, kuru izraisa tārpi. Tārpa kāpuri nonāk muskuļos un tur iekapsulējas. Par saslimšanu ar trihinelozi liecina sāpes muskuļos, plakstiņu pietūkums un paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Nekvalitatīvi gaļas izstrādājumi var izraisīt arī saslimšanu ar salmonelozi.

Salmonellu infekcijas avots ir daudzi savvaļas un mājdzīvnieki, piemēram, vistas, pīles, tītari, liellopi. Ar salmonelozi var inficēties, uzturā lietojot nepietiekoši termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus - gaļu, olas, pienu, zivis, garneles u.c.

Salmonelozes simptomi, kas parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās, ir slikta dūša, vemšana, krampji, sāpes vēderā, caureja, drudzis, galvassāpes.

Lai izvairītos no jebkura veida inficēšanās, NVVC iesaka gaļu pirms lietošanas uzturā termiski apstrādāt augstā temperatūrā. Centrs arī uzsver, ka šašliku gaļas apdedzināšana ugunskura liesmās neiznīcina infekcijas ierosinātājus.

Sajūtot inficēšanās simptomus, iedzīvotājiem nekavējoties jāvēršas tuvākajā stacionārajā medicīnas iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!