Foto: LETA
Vēl pirms divarpus gadiem, Aināram Šleseram pametot satiksmes ministra amatu, nacionālā aviokompānija Air baltic bija veiksmes stāsts, tā bija kā Latvijas Nokia. Kompānija piedzīvoja strauju izaugsmi – 350 tūkstošiem pasažieru sasniedzot 3,5 miljonus pārvadāto pasažieru un no valsts budžeta netika ieguldīts neviens nodokļu maksātāju santīms. Diemžēl premjera Valda Dombrovska laikā ir izdarīts viss iespējamais, lai šo veiksmes stāstu sagrautu – atceltas apjoma atlaides Air baltic, novilcināta jaunā pasažieru termināļa būvniecība lidostā, aviokompānija un lidosta ierauta savstarpējā tiesvedībā, ekonomikas ministrs Artis Kampars ar saviem publiskajiem paziņojumiem par Air baltic maksātnespēju nodarījis aviokompānijai vismaz 25 miljonus latu lielus zaudējumus. Vēl vairāk – valsts aviokompānijā ieguldījusi vairāk kā 15 miljonus latu bez skaidras stratēģijas un uzraudzības un tagad ieguldītā valsts nauda ir izkūpējusi.

Visu šo divarpus gadu laikā valsts un privātais akcionārs ir plēsušies kā suns ar kaķi. Premjers Valdis Dombrovskis un viņa komanda, cīnoties ar Aināra Šlesera radīto Latvijas veiksmes stāstu, pilnībā ignorējusi valsts intereses. Valdība ir demonstrējusi apbrīnojamu nekompetenci un turpina to darīt ar šajās dienās – brīdī, kad jāpieņem ātri un izšķirīgi lēmumi, tie tiek atlikti uz pēcvēlēšanu laiku. Uz laiku, kad visi ir aizņemti ar jaunās koalīcijas veidošanu.

" Es aicinu premjeru Dombrovski vairs nevilcināties, sasaukt valdības ārkārtas sēdi un atrisināt samilzušās problēmas Air baltic nekavējoši. Es piedāvāju valsts daļas nacionālajā aviokompānijā pārdot starptautiskā biržā par maksimālo cenu. Tādejādi aviokompānijā nebūtu jāiegulda nodokļu maksātāju nauda un valdība ar savu nekompetenci netraucētu Air baltic turpmāko attīstību," uzsver Ainārs Šlesers

Valstij jāpatur kompānijā zelta akcija un jāatceļ iepriekšējais akcionāru līgums un jāslēdz jauns, kurā noteikts, ka bez valsts piekrišanas Air baltic bāze nevar tikt pārcelta no Rīgas uz kādu citu lidostu.

Šāda nekavējoša rīcība nepieciešama, jo Air baltic finanšu problēmas ietekmēs ne tikai aviācijas sektorā strādājošos. Tas radīs simtiem miljonu latu lielus zaudējumus Latvijas tautsaimniecībai – cietīs tūrisma nozare, viesnīcas, kafejnīcas un apkalpojošā sfēra, samazināsies mūsu valsts iedzīvotāju iespējas ceļot un mēs kļūsim grūti sasniedzami starptautiskajam biznesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!