Foto: DELFI

Pār biedrības "Neatkarība Balt", kas cieši saistīta ar Alekseja Ledjajeva vadīto reliģisko kustību "Jaunā Paaudze", Latgalē izveidotu rehabilitācijas centru atkarīgajiem gūlusi aizdomu ēna par centra iedzīvošanos uz to cilvēku rēķina, kas turp devušies ārstēt atkarību, ceturtdien vēsta Latvijas Radio raidījuma "Krustpunktā".

Raidījums pauž bažas, ka Latgalē esošajā centrā visiem iemītniekiem par vēdera tiesu ir smagi jāstrādā, bet, ja slimnieks nespēj strādāt, viņš tiek "izmests mežā". Tā tas vasaras beigās noticis ar Ivaru (vārds mainīts), kurš saslimis un ar augsto temperatūru aizvests uz mežu un pamests tur, vēsta radio.

Raidījums "Krustpunktā" izpētījis gan konkrēto gadījumu, gan pašu biedrību un secinājis, ka, iespējams, narkomāni un alkoholiķi tiek izmantoti naudas peļņas nolūkos.

Notikumi aizsākušies vasarā, kad pie Ivara vienā no Krišjāņa Barona ielas zupas virtuvēm pienākuši jaunieši un vaicājuši vai Ivars ir apmierināts ar savu dzīvi un varbūt vēlas to mainīt, sakot, ka biedrība "Neatkarība Balt" varot palīdzēt.
Ivars spriedis, ka dzīvošana citviet varētu palīdzēt atteikties no alkohola lietošanas un piekritis, nokļūstot atkarīgo centrā Rugāju novada Lazdukalna pagastā. Nākamajā dienā pēc ierašanās viņam bija jādodas uz mežu lasīt ogas, vēsta raidījums.
Katru dienu atkarīgie darba drēbēs, ar kastēm, spaiņiem un ogu lasāmajām ierīcēm tiek sasēdināti mikroautobusos un vesti lasīt ogas. Vienmēr jāsalasa noteikts daudzums ogu un tiem, kas nespēj noteikto normu salasīt, piemērojot sodu, viņiem bija centra teritorijā jāzāģē malka. Dažkārt brīdinot centra iemītniekiem piedraudēts, ka soda var būt arī palikšana bez pusdienām, vēsta "Krustpunktā".

Ivars nostrādājis pusotru mēnesi un saslimis ar augstu temperatūru, bet lasījis ogas, īsti nav ticis ārstēts un pie mediķa nav vests. Piektajā dienā pēc lūgumiem izsaukt ārstu viņš pamodināts piecos no rīta, ar auto aizvests uz mežu un tur izsēdināts, vēsta radio. No Balvu rajona meža 40 kilometrus vīrietis līdz Rēzeknes stacijai mērojis kājām.

Raidījums atzīmē, ka, pateicoties Rēzeknes dzelzceļa stacijas kasierei Irinai Mihailovai, vīrietis nokļuvis Rīgā, jo sieviete un citi pasažieri bija sametuši naudu biļetei, pabarojuši viņu un iesēdinājuši vilcienā.

Biedrības vadītājs Maksims Jevlampijevs Latvijas Radio teicis, ka šādu gadījumu neatceras, bet tos cilvēkus, kas vairs nevēloties pie viņiem uzturēties, viņi ar mašīnu vedot un atstājot šosejas malā - tā esot ierasta prakse.

Kad Latvijas Radio žurnālists ieradies rehabilitācijas centrā, viņš tajā nav ticis ielaists.
Ārpus telpām biedrības vadītājs gan centies noklusēt faktu par ogu lasīšanu, taču vēlāk atzinis, ka iemītnieki ogas lasa, bet viņi darot to tikai pašu patēriņam. To, ka ogas lielos daudzumos tiek nodotas par naudu, viņš noliedz. Lai gan vietējie iedzīvotāji, arī novada domē un pat Probācijas dienestā par ogu biznesu zina, uzsver raidījums.

Latvijas Radio atklājis, ka centrs ir cieši saistīts ar evaņģēlisko kristiešu draudzi "Jaunā paaudze". Biedrībai "Neatkarība Balt" ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss.

Valsts ieņēmumu dienests šobrīd uzsācis pārbaudi, un tā pārstāve Maija Brigmane radio sacījusi, ka ļoti grūti pierādīt, kurā brīdī ogu lasīšana no saimnieciskās darbības kļuvusi par komercdarbību un vai uz atkarīgo cilvēku rēķina kāds iedzīvojas. VID sola pārskatīt arī sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu biedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!