Foto: LETA

Latvijā fiksēts jauns krāpšanas veids – kāds viltvārdis no modes veikaliņa Jūrmalā mēģinājis izkrāpt 6000 eiro vērtu kažoku, izmantojot reāli eksistējošas Ventspils firmas rekvizītus, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts vēsta, ka Jomas ielā izvietotais veikals bija internetā ielicis sludinājumu par lielām atlaidēm kažokiem. Atsaucoties uz sludinājumu, piezvanījis kāds pēc balss jauns vīrietis, kurš stādījies priekšā kā Romāns un izteicis vēlmi iegādāties konkrētu kažoka modeli, lūdzot atsūtīt rēķinu uz e-pastu.

Romāns atsūtījis it kā savas Ventspils firmas rekvizītus, un uz to pamata Jūrmalas firmas grāmatvede izrakstījusi un nosūtījusi viņam rēķinu par sešiem tūkstošiem eiro. Jau pēc neilga laika Romāns atsūtījis veikalam internetbankas maksājuma uzdevumu, pēc kā varējis spriest, ka rēķins "Norvik bankā" ir apmaksāts. Tas viss noticis jau darba dienas izskaņā.

Kā laikrakstam stāstījusi Jūrmalas firmas pārstāve, sākumā Romāns interesējies par iespēju kažoku atsūtīt ar kurjeru, bet nu zvanījis un teicis, ka ir gatavs pats aizbraukt pakaļ kažokam, jo tas esot vajadzīgs ļoti steidzami. Nākamajā dienā viņa meitenei esot dzimšanas diena, un viņa jau no rīta lidojot uz Maskavu, tāpēc kažoks jāpaspēj uzdāvināt līdz tam.

Jūrmalas veikala pārstāve Romānam norādījusi, ka nauda nav ienākusi kontā, tāpēc pagaidām kažoku atdot nevar, vēsta laikraksts. Vīrietis zvanījis vairākas reizes un ļoti uzstājis, kas Jūrmalas veikala pārstāvei sācis likties aizdomīgi.

Viņa pēc firmas juridiskās adreses atradusi advokāta praksi, kur domājamā Romāna firma ir reģistrēta, un caur advokātu dabūjusi Ventspils firmas īstā īpašnieka tālruņa numuru. Tad arī noskaidrojies, ka intuīcija sievieti nav pievīlusi un tas bijis krāpšanas mēģinājums. Izsaukta policija, tai iedota krāpnieka e-pasta adrese un tālruņa numurs, bet tas gan nākamajā dienā bijis jau izslēgts, raksta "Diena".

Savukārt Ventspils uzņēmējs atzinis, ka, saņemot Jūrmalas veikala pārstāves zvanu ar jautājumu, vai viņš ir pasūtījis kažoku un samaksājis par to sešus tūkstošus eiro, sākumā domājis, ka viņu kāds izjoko. Uzņēmējs nekad nav interesējies par kažokiem. Veikala pārstāve viņam pa e-pastu atsūtījusi viltoto maksājuma uzdevumu, un uzņēmējs pārliecinājies, ka tajā patiešām minēti viņam piederošās firmas patiesie dati - nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese un pārējais.

Kā raksta laikraksts, uzņēmējs uzskata, ka, visticamāk, dati ir paņemti internetā, kur tie atrodami gan uzņēmumu datubāzē "Lursoft", gan citās vietnēs. Uzmanīgāk ielūkojoties, varējis redzēt, ka izdruka ir viltota, jo vietām rakstītais bijis nedaudz izplūdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!