Foto: LETA
Otrdien stāsies spēkā jau devītais Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) šogad izdotais pagaidu aizliegums jaunai psihoaktīvai vielai, portālu "Delfi" informēja SPKC.

Ar rītdienu tiek aizliegta viela ar nosaukums ir THJ-2201. Aizliegums attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata sintētisko kanabinoīdu THJ-2201.

Kā norāda SPKC, vielas THJ-2201 iedarbība var līdzināties kanabiss (cannabis) izraisītai iedarbībai. Minētās vielas un tās saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Viela THJ-2201 Latvijā nelegālajā apritē parādījusies nesen. 2014.gada janvārī Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde viena augu maisījuma ekspertīzē identificēja THJ-2201 kopā ar citu kanabinoīdu grupai piederošu vielu.

Viela THJ-2201 2013.gada novembrī konstatēta Zviedrijā, bet decembrī - Somijā. Ģenēriskās sistēmas ietvaros viela THJ-2201 2013.gada jūlijā pakļauta kontrolei Ungārijā.

Atbilstoši likuma „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" 4.panta trešajai daļai, viela THJ-2201 un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām trīs darba dienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai.

Ja fiziskā vai juridiskā persona trīs darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas nenodod Valsts policijai vielu THJ-2201 vai tās saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde vielu THJ-2201 vai tās saturošus izstrādājumus no aprites izņem.

Pērn tika grozīts likums, lai pastiprinātu cīņu ar tā saucamajām legālajām narkotikām. Šogad jautājums par legālo narkotiku lietošanas nodarīto postu aktualizējās ar jaunu sparu pēc tam, kad dzīvību, iespējams, tieši legālo narkotiku dēļ zaudēja kāds jaunietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!