Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nedēļas nogalē, iespējams, aizturētais bijušais Saeimas deputāts, "Rīgas satiksmes" un citu uzņēmumu vadošais darbinieks Leonards Tenis pēdējos gados trim pašreiz Saeimā opozīcijā esošajām partijām ziedojis kopumā deviņus tūkstošus latu.

KNAB mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka pērn īsi pirms parlamenta vēlēšanām Tenis partijai "Saskaņa", kura ietilpst apvienībā "Saskaņas centrs" (SC), ziedojis 5000 latu. "Saskaņas" līderis un SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs aģentūrai BNS uzsvēra, ka Tenis nekad nav bijis un arī patlaban nav partijas biedrs.

Arī tas, ka īsi pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām Tenis "Saskaņai" ziedojis 5000 latu, Urbanovičam esot pārsteigums un viņš par to neesot zinājis.

2009.gada jūnijā Tenis 1000 latu ziedojis arī Tautas partijai, bet šā paša gada maijā 3000 latu atvēlējis partijai LPP/LC. Abas partijas kopā patlaban veido apvienību "Par labu Latviju" un parlamentā atrodas opozīcijā.

Tenis kopš 90.gadiem ieņēmis vairākus vadošus amatus valsts un pašvaldību iestādēs. 90.gadu vidū viņš bijis Spirta monopola pārvaldes direktors, kā arī Saeimas deputāts un Demokrātiskās partijas "Saimnieks" pārstāvis.

Saeimā Tenis savulaik darbojies arī parlamentārajā izmeklēšanas komisijā "Latvenergo" zaudēto triju miljonu lietā.

Laikā, kad bija parlamentārietis, Tenis ieradās pie ģenerālprokurora, lai lūgtu prokuratūrai izvērtēt publikācijas, kur minēta viņa saistība ar naftas kontrabandu. Parlamentārietis toreiz uzskatīja, ka publikācijas, kurās minēta viņa saistība ar aizturēto Aleksandru Antonovu, ir nepamatotas, tāpat nepamatota esot laikrakstos minētā viņa un viņa sievas saistība ar kontrabandu un firmām, kas tur iesaistītas.

Savukārt 2000.gada sākumā Tenis bija ievēlēts par Daugavpils hokeja federācijas priekšsēdētāju, bet 2001.gadā, tolaik esot uzņēmuma "Reagents-A" prezidents, kļuva par toreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieku transporta jautājumos.

Pēc tam viņš bijis gan "Rīgas satiksmes" padomes loceklis, gan Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs, gan Rīgas starptautiskās autoostas padomes loceklis.

2005.gadā viņam jau bija domstarpības ar KNAB. Toreiz Tenis gatavojās pārsūdzēt lēmumu, ka viņš autoostā padomes locekļa amatu ir ieņēmis nelikumīgi. KNAB toreiz konstatēja, ka Tenis, kas bija arī pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" padomē, nevar ieņemt šādu pašu amatu autoostā, jo tādējādi izveidojas interešu konflikts.

Rīgas Centrāltirgu Tenis pameta 2005.gadā. Viņa vietā iecēla toreizējo tirgus valdes locekli Nainu Cibuļsku, kuru pēc vairākiem gadiem KNAB pieķēra korupcijā.

Pēdējā zināmā publiskā informācija par Teni bija pērn jūlijā, kad viņš plānoja piedalīties rallija ''Latgale 2010'' atklāšanā kā VIP ekipāžas pilots. Tenis regulāri piedalījās autotreka sacensībās.

Jau vēstīts, ka daži mediji pirmdien ziņo, ka "Rīgas satiksmes" padomes loceklis Leonards Tenis un uzņēmējs Raimonds Krastiņš aizturēti tā dēvētajā autobūvnieka "Daimler" lietā. KNAB pagaidām šo informāciju neapstiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!