Foto: PantherMedia/Scanpix
Portāla "Delfi" rīkotajās "Aklajās vēlēšanās" pirms 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanām nevienam no politiskajiem spēkiem neizdevās uzvarēt visās trijās kategorijās, taču kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva apvienība "Saskaņas centrs" (SC), bet atlikušo goda pjedestālu brālīgi sadala Zatlera Reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. Par labāko piedāvājumu nodokļu jomā atzīti VL-TB/LNNK priekšlikumi, tiesiskuma jautājumos uzvaru guva SC, bet pensiju sistēmas ilgtspējas sadaļā "aklo vēlēšanu" dalībniekus pārliecināja ZRP risinājums.

Šobrīd valdības koalīciju veidojošie spēki – "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – palika kopvērtējuma lejasgalā. "Vienotība" spēja sasniegt trešo vietu jautājumā par pensiju ilgtspēju, ZZS visās trijās kategorijās palika pārliecinoši pēdējie.

Portāls "Delfi" aicināja piecas saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām populārākās partijas, kurām reitingi prognozē iekļūšanu 11.Saeimā, aprakstīt, ko tās darīs ar nodokļiem, kā stiprinās tiesiskumu un nodrošinās sociālā budžeta spēju nākotnē garantēt cilvēkiem pensijas.

Jautājums par konkrētajiem nodokļiem, kurus partija cels un kurus pazeminās, 11.Saeimā nonākot valdībā, raisīja vislielāko aktivitāti "aklajās vēlēšanās" – par to viedokli izteica vairāk nekā 1185 balsotāju.

Vislielāko atbalstu šajā kategorijā guva VL-TB/LNNK, kas rosina jau no nākamā gada sākuma progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN). Tam seko SC piedāvājums nemainīt nodokļu likmes visus trīs 11. Saeimas darbības gadus un ieviest "nodokļu brīvdienas" jaunajiem uzņēmējiem, bet vēlāk arī pakāpeniski ieviest IIN progresīvās likmes. ZRP piedāvājums pakāpeniski samazināt nodokļu slogu darbaspēkam par 9 procentpunktiem "aklajās vēlēšanās" novērtēts kā trešais.

Piedāvājumi nodokļu izmaiņām:

1. VL-TB/LNNK 27,6%
2. SC 24,1%
3. ZRP 21,4%
4. "Vienotība" 15%
5. ZZS 12%

Tiesiskuma sadaļā partijām bija jāpiedāvā risinājumi cīņai ar korupciju iepirkumu jomā, valsts uzņēmumu vadības politizēšanu un akcīzes preču kontrabandu. Par šo jautājumu balsis "aklo vēlēšanu" dalībnieki nodeva vairāk nekā 767 reizes.

Pārliecinošs pārsvars šajā jautājumā bija SC atbildes piekritējiem, kurus pārliecināja apvienības uzstādījums, ka "jāseko valsts naudas izlietojumam", solījumi par valsts uzņēmumu pārvaldes modeli, kas būtu sabiedrības interesēs, un rosinājums obligāti konfiscēt akcīzes preču kontrabandas pārvadāšanā izmantotos transportlīdzekļus.

Piedāvājumi tiesiskuma jomā:

1. SC 39,8%
2. VL-TB/LNNK 26,3%
3. ZRP 15,8%
4. "Vienotība" 10,6%
5. ZZS 7,6%

"Delfi" partijām lūdza arī nosaukt konkrētus lēmumus, kas 11.Saeimas laikā būtu jāpieņem, lai šobrīd strādājošie pēc 25 gadiem varētu saņemt cienīgas pensijas. Par politiķu piedāvātajiem risinājumiem "aklo vēlēšanu" dalībnieki atbildēja vairāk nekā 761 reizi.

ZRP piedāvājums – panākt iedzīvotāju reemigrāciju, paaugstināt darbaspēka produktivitāti un reformēt pabalstu un pensiju sistēmu, paaugstinot iemaksas 2.pensiju līmenī un ieviešot 4.līmeni, – pārliecināja vairāk nekā 30% aklo vēlēšanu dalībnieku. Nedaudz atpaliek SC, kas pirmkārt sola "indeksēt zemās pensijas", bet pēc tam –paaugstināt iemaksas 2.līmenī, noteikt darba devēja atbildību par iemaksām sociālajā budžetā, kā arī paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo pensijas minimumu.

Piedāvājumi pensiju sistēmas ilgtspējai

1. ZRP 30,2%
2. SC 26,7%
3. "Vienotība" 20%
4. VL-TB/LNNK 15,1%
5. ZZS 8%

Kopvērtējums, ņemot vērā iegūtās vietas katrā no jautājumiem. Par pirmo vietu tiek piešķirti 5 punkti, par otru – 4 punkti, par trešo – 3 punkti, par ceturto – 2 punkti, par piekto – 1 punkts.

Kopvērtējums

1. SC 13 punkti
2./3. ZRP un VL-TB/LNNK 11 punkti
4. "Vienotība" 7 punkti
5. ZZS 3 punkti

Partiju atbildes un balsojuma rezultāti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!