Pēc sabiedriskās domas izpētes centra "Aksedo" datiem 9.Saeimas vēlēšanas 5% barjeru varētu pārvarēt tikai četras partijas – Tautas partija, "Jaunais Laiks", "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvija" un Zaļo un Zemnieku savienība.
"Aksedo" prognozē, ka 9. Saeimas vēlēšanās ievērojamu balsu pārsvaru gūs Tautas Partija (13, 7% balsu), Jaunais laiks (13, 6% balsu), PCTVL (12, 4% balsu) un Zaļo Zemnieku Savienība (10,6% balsu).

Taču rezultāti ir tik blīvi, ka statistiskās kļūdas dēļ nav iespējams precīzi noteikt, tieši kura partija vēlēšanās uzvarēs, norāda "Aksedo".

Pārējo 13 partiju vidū nav tādu, par kurām gatavību balsot izteikuši vairāk kā 5% respondentu: Tēvzemei un Brīvībai (4,5% balsu), LPP/LC (3,8% balsu), Dzimtene (3,4% balsu), LSDSP (2,1% balsu), Saskaņas centrs (1,6% balsu), Jaunie demokrāti (1,4% balsu), Māras zeme (0,8% balsu), Pensionāru un senioru partija (0,7% balsu), Eiroskeptiķi (0,6% balsu), Mūsu zeme (0,5% balsu), Visu Latvijai (0,4% balsu), Sociālā taisnīguma partija (0,2% balsu) un Latviešu Latvija (0,1% balsu). Savukārt 29,7% respondentu vēl nav izlēmuši, par ko balsot.

Rezultāti parāda, ka lielāka gatavība balsot par kādu no četrām populārākajām partijām, ir cilvēkiem ar relatīvi augstākiem ienākumiem. Par kādu no partijām ar prognozēto augstāko balsu skaitu vairāk kā caurmērā savu balsi atdod arī vēlētāji, kuri jau ir izlēmuši, ka piedalīsies 9. Saeimas vēlēšanās.

Rezultātā, ja pašlaik neizlēmušie vēlētāji izlems nepiedalīties vēlēšanās, balsu koncentrāciju pirmo četru partiju vidū palielināsies vēl vairāk. Turpretī, ja neizlēmušie tomēr piedalīsies vēlēšanās, tas krietni palielinās iespēju kādai no pārējām partijām pārvarēt 5% barjeru, kas nepieciešama iekļūšanai Saeimā, pauž sociologi.

Gandrīz 30% respondentu atzinuši, ka mājsaimniecības ietvaros vēlēšanās balso par vienu un to pašu partiju, 10,5% pauduši, ka vienots lēmums ģimenes ietvaros tiek pieņemts atsevišķos gadījumos. Aptaujāto vidū par dažādām partijām mājsaimniecības ietvaros balsotu 53,8% ģimeņu.

Apsekojums pētījuma datu ieguvei tika veikts laika periodā no šī gada 20. septembra līdz 24. Septembrim un tas aptvēra visu Latviju ar 122 apsekojuma punktiem. Aptaujāti tika Latvijas Republikas pilsoņi, kas vecāki par 18 gadiem. Kopējais respondentu skaits bija 1465.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!