Foto: Valsts kanceleja
Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja uzskata, ka budžeta konsolidāciju Latvijā nevajadzētu veikt uz maznodrošināto rēķina, bet gan būtu jāapsver progresīvās nodokļu sistēmas ieviešana, kā tas esot lielākajā daļā ES dalībvalstu.

Šādu viedokli Almunja pauda intervijā LTV raidījumam "100.pants".

Lielākajā daļā ES ir progresīva nodokļu sistēma, bet Latvijā un vēl dažās valstīs ir tikai viena nodokļu likme, norādīja komisārs. "Es to nevaru uzspiest, tas ir jālemj jūsu parlamentam, " pauda Almunja, norādot gan, ka ir normāli, ja tie, kas vairāk pelna, arī vairāk maksā nodokļus. Šāda kārtība esot arī Almunjas dzimtenē – Spānijā, kur tāda sistēma ieviesta jau pirms vairākiem desmitiem gadu.

Intervijā Almunja atkārtoti uzsvēra, ka Latvijai nav citu iespēju, kā izpildīt starptautiskās vienošanās, taču veids, kādā valdība un Saeima to dara, ir pašas Latvijas ziņā.

Īpaši uzrunājot Latvijas iedzīvotājus, Almunja apliecināja, ka ES solidarizējas ar Latviju. "Es saprotu, cik grūta ir šī situācija, cik nopietni lēmumi jāpieņem, ka cilvēki cieš," sacīja Almunja.

Viņš uzsvēra, ka valstij tāpat kā katram tās iedzīvotājam ir jāpilda pašu dotie solījumi. "Ja visi pildīs savus solījumus, tad es kā Eiropas Komisijas pārstāvis varu teikt, ka situācija uzlabosies un uzlabosies arī cilvēku noskaņojums."

Tāpat Almunja aicināja Latvijas iedzīvotājus pārliecināt tos pilsoņus, kam ir grūti, ka Eiropas Savienība un dalība tajā ir tas, kas spēs palīdzēt līdz minimumam mazināt problēmas un atrast pareizos rosinājumus.

Jau ziņots, ka Amunja apmeklēja Latviju un tikās ar valdības un koalīcijas pārstāvjiem, lai skaidrotu, ka valstij ir jākonsolidē budžets par 500 miljoniem latu, nevis par 275 miljoniem, kā to iepriekš plānojis Ministru Kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!