Foto: Kadrs no video

Apvienoto Nāciju Organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas galvenajā mītnē (UNESCO) Parīzē plānoto izstādi par Salaspils koncentrācijas nometni pēc konsultācijām ar Latvijas pārstāvjiem atsaukusi Krievijas Federācijas pārstāvniecība, pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) vēstnieks-preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Krievijas medijs "Russia Today" trešdien ziņoja, ka pretrunīgi vērtētā Krievijas vēsturnieka Aleksandra Djukova rīkoto izstādi "Aizvestā bērnība. Holokausta upuri nacistu koncentrācijas nometnē Salaspilī ieslodzīto bērnu acīm" bloķējusi Latvija. Djukovs ir iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

"Latvija pēc Krievijas Federācijas pārstāvniecības UNESCO lūguma izvērtēja piedāvājumu. Nebija pilnas informācijas par plānoto pasākumu. Taču pēc jau esošās informācijas konstatējām, ka tā bija balstīta uz Djukova fonda "Vēsturiskā atmiņa" Maskavā jau reizi organizēto izstādi 2012.gadā. Tā, kā tas plaši zināms, bija sagrozīta un tendencioza. Latvijas vēstures interpretācija bija patiesībai neatbilstoša. Izstādes autors pauda arī klaji naidīgus un draudīgus izteikumus par Latviju un tās iedzīvotājiem. Tas neatbilst arī starptautiskās holokausta dienas tematikai un šīs traģēdijas izpētei," paskaidroja Eihenbaums.

Viņš uzsvēra, ka Latvija pauda vēlmi sadarboties, lai tas izglītojošs pasākums, kas stāstītu par holokausta traģēdiju nacistu okupētajā Latvijā.

"Latvija ir gatava sadarboties izstādes organizēšanā un piedāvāja tajā piedalīties ar savu filmu "Pretrunīgā vēsture", kuras viens no fragmentiem ir tieši veltīts Salaspils nometnes gūsteknim. Latvija vienmēr ir gatava sadarbībai un konstruktīvam dialogam, kas nevairo naidu un nesapratni. Patiess atklāts dialogs par vēsturi ir daļa no tā," norādīja Eihenbaums, paužot cerību, ka "Pretrunīgā vēsture”"tiks izrādīta UNESCO.

Izstādē, kuru bija paredzēts atklāt 25.janvārī, bija domāts atspoguļot koncentrācijas nometnē Salaspilī ieslodzīto bērnu stāstus, un to organizēja vēsturnieki no Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas.

"Russia Today" vēstīja, ka Djukovs paziņojis, ka Latvija nolēmusi bloķēt pasākumu un lēmumu pamatojusi ar to, ka tas "varētu kaitēt Latvijas tēlam ES prezidentūras laikā". Djukovs uzsvēris, ka nav skaidrs, kā nacistu noziegumu atklāšana varētu kaitēt mūsdienu Latvijas tēlam, piebilstot, ka Latvija varētu ciest vien tad, ja nacisma noziegumus uzlūkotu kā savējos. "Skumji ir tas, ka, šķiet, ka tā arī ir," viņš teicis.

Anonīms avots UNESCO Krievijas telekanālam RT pastāstījis, ka izstādē bija paredzēti 12 stendi ar fotogrāfijām un vēsturiskiem dokumentiem. Uz ekrāniem tiktu pārraidīts nometnē ieslodzīto bērnu stāstītais. Lēmms par izstādes atcelšanu pieņemts Latvijas, Baltkrievijas un Krievijas sarunās. Latvijas puse lūgusi atcelt izstādi pēc tam, kad atklājusi, ka par valstī nevēlamu atzīts Krievijas pilsonis ir viens no izstādes zinātniskās padomes pārstāvjiem, vēstīja "RIA Novosti", atsaucoties uz anonīmu avotu UNESCO.

Koncentrācijas nometne Salaspilī 18 kilometru attālumā no Rīgas tika izveidota 1941.gada beigās. Nirnbergas procesa prāvu protokolu dati liecina, ka Salaspils nometnē, kas tika likvidēta 1944.gada rudenī, gāja bojā vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!