Foto: F64
Ceturtdien vakarā pie Saeimas pulcējās mazliet vairāk nekā desmit antiglobālistu kustības aktīvisti, kas savās uzrunās Latvijas ekonomiskajās problēmās vainoja bankas un aicināja tieši tās atmaksāt starptautisko aizdevumu. Pasākums beidzās bez starpgadījumiem stundu pirms plānotā laika.

Foto galerija

Savās runās antiglobālisti klāstīja, ka "Ceturtās atmodas nācijas armija" (CANA) ir "valsts vienīgie reālie patrioti". CANA līderis Anatolijs Paškovs uzrunā sacīja, ka nevienai no partijām Latvijā nav jēgas un tām vispār nav tiesību pastāvēt. Vienīgā partija, kas, viņaprāt, Latvijā drīkstētu būt, ir CANA.

Klātesošie saukļos apgalvoja, ka, piemēram, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) ir CIP aģents, kurš darbojas ASV interesēs, kritizēts tika arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības prezidents Pēteris Krīgers. Plakātos antiglobālisti aicināja "Latvijas varas augšgalu" nodot starptautiskajā tiesā, tāpat bija arī pret bankām vērsti saukļi, piemēram, "Nē - svešām bankām!". Kāds cits plakāts aicināja tiesāt XX gadsimta latviešu lidotāja Herberta Cukura slepkavas, bet skrejlapās reklamēta mājaslapa, kurā esot atrodama "patiesība par holokaustu".

Sapulces vietā policistu bija apmēram divreiz vairāk nekā protestētāju, bet policisti noskatījās notiekošajā, tajā neiejaucoties, novēroja portāls "Delfi". Manāms bija arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis. Pasākums notika mierīgi.

Neviens no Saeimas deputātiem pie antiglobālistiem nav iznācis, par ko rīkotāji pauda nožēlu, tomēr apņēmās savus jautājumus nosūtīt parlamentāriešiem vēlāk. Deputātu neatsaucība, visticamāk, saistīta ar to, ka ceturtdien Saeimas darba kārtībā viss bija beidzies agrā pēcpusdienā. Vakarā parlamenta logi bija tumši.

Antiglobālistu mītiņam atvēlētais laiks bija no pulksten 17 līdz 19, taču, redzot mazo atsaucību, pasākumu nolēma beigt stundu agrāk. Organizētāji pauda cerību, ka nākamreiz klātesošo pulks būs lielāks. Sapulces rīkošana saistīta ar 2009.gadā 13.janvārī notikušo masu nekārtību otrās gadadienas piemiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!