Foto: LETA
No amata atbrīvotais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs grasās apstrīdēt šo lēmumu tiesā, viņš norāda medijiem izplatītā paziņojumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka valdība otrdien pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra CIinska (NA) ierosinājuma atbalstīja disciplinārsoda - atbrīvošanas no amata – piemērošanu Antonovam.

Viņa vietā šajā amatā iecelts Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Guntis Puķītis, kurš savulaik jau strādājis VARAM.

Cilinskis ministriem norādīja, ka Antonova darbības dēļ ir apdraudēta ES fondu projektu īstenošana.

"Patiesais manas karjeras pārtraukšanas iemesls ir ministra Cilinska iztapība SIA "Skonto būve" vēlmei prettiesiski saņemt papildu 14 miljonus eiro Inčukalna gudrona dīķu projektā, pret kuru es pamatoti iebildu, esot VARAM valsts sekretāra amatā," apgalvo Antonovs.

Viņš atgādina, ka 2010.gadā "Skonto būve" uzvarēja Vides ministrijas organizētajā iepirkuma konkursā par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju un apņēmās projektēt un veikt sanācijas darbus par 20 miljoniem latu (28 miljonu eiro). Līgums paredz, ka pretenzijas par darbu apjomu un sarežģītību var celt tikai projekta pirmā pusgada laikā – projektēšanas fāzē. "Pretēji noslēgtam līgumam tikai 2012.gadā ar gandrīz viena gada kavējumu "Skonto būve" sāka pieprasīt papildu līdzekļus it kā negaidīti sarežģītu darbu finansēšanai. VARAM manā vadībā vērsa uzmanību uz iepirkuma konkursa un līguma nosacījumiem, atteicās piešķirt papildu finansējumu un aicināja Skonto pildīt līgumu," skaidro Antonovs.

Savukārt Karvas HES projekts ticis īstenots atbilstoši Lauku atbalsta dienesta 2001.gadā izsniegtajai un vairākkārtīgi pagarinātajai būvatļaujai, viņš norāda. SIA "Patina", Karvas HES īpašnieks, iesniedza projektu iesniegumu Vides investīciju fonda un VARAM organizētajā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansētajā konkursā 2010.gadā, kurā šo projektu apstiprināja.

"Lai arī Einārs Cilinskis, kas tagad pārmet man labvēlību Karvas HES projektam, nepiedalījās šī konkursa projektu vērtēšanā, tieši viņš tolaik ministrijā atbildēja par KPFI darbību – un pameta darbu ministrijā precīzi vienu dienu pirms projekta apstiprināšanas (03.12.2010.). Projekta īstenošanas laikā Cilinska kungs vēl divas reizes strādāja VARAM – par parlamentāro sekretāru 2011.-2013.gados un par ministru tagad 2014.gadā. Un tomēr Cilinska kungs nesaskata savu vainu Karvas HES projekta apstiprināšanā un īstenošanā," uzsver atbrīvotais valsts sekretārs.

Tāpat viņš norāda, ka projekta apstiprināšanas laikā par VARAM valsts sekretāru strādāja Guntis Puķītis, "kas šodien tika iecelts šajā amatā no jauna, paglābjot viņa karjeru no grūtībām, kas radušās, nespējot sadarboties ar kultūras ministri Daci Melbārdi. Arī Puķīša kungs, acīmredzami neuzskata sevi par vainīgu MK noteikumiem neatbilstošā projekta apstiprināšanā 2010.gadā".

"Esmu iecelts VARAM valsts sekretāra amatā 2012.gada aprīlī, kad projekts bija gandrīz pabeigts un drīz jau būve tikai nodota ekspluatācijā," skaidro Antonovs, secinot, ka divas amatpersonas, kas ir tieši atbildīgas par neatbilstošā projekta apstiprināšanu nav vainīgas – bet viena amatpersona, kam ir jāsaskaras ar šī lēmuma sekām tiek padarīta par vainīgu.

Viņš uzsver, ka nav lēmis izmaksāt līdzekļus par Karvas HES projektu, bet sev padotiem darbiniekiem uzdevis vērtēt tiesiskās paļāvības principu, kas nosaka, ka klientam ir tiesības uz atmaksu neatkarīgi no iestādes kļūdas, apstiprinot valdības noteikumiem neatbilstošu projektu. "Atbilstoši maniem norādījumiem, šī pārbaude tiek veikta un līdzekļi joprojām nav izmaksāti projekta īstenotajam," raksta bijušais valsts sekretārs.

Tāpat Antonovs izsaka šaubas par disciplinārlietas komisijas vadītāja Daiņa Loča kompetenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!