Foto: Shutterstock

Šajā apkures sezonā siltumenerģijas tarifu kāpums nav gaidāms un maksa par apkuri paliks iepriekšējā līmenī vai pat samazināsies, sola siltumapgādes uzņēmumu pārstāvji vairākās Latvijas pašvaldībās, otrdien raksta "Diena".

Kā uzsver aptaujāto uzņēmumu pārstāvji, iedzīvotājiem gan jāsaprot, ka dzīvokļos ar vienādu kvadratūru maksa par siltumu var būt atšķirīga, jo atšķiras, piemēram, patēriņš siltinātā un nesiltinātā mājā, dzīvoklī ar jauniem vai veciem logu rāmjiem.

Ja palūkojas uz siltuma tarifiem sešās pašvaldībās – Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Līvānos, Salaspilī un Saulkrastos, tad vislētākais siltums augustā bija rīdziniekiem – 48,11 eiro par megavatstundu, bet visvairāk maksāja Saulkrastu iedzīvotāji – 63 eiro par megavatstundu.

Kā stāsta Rīgas siltuma pārstāve Linda Rence, siltumenerģijas tarifs šā gada augustā ir par 16% mazāks nekā pērnā gada augustā, un kopš apkures sezonas sākuma – 2014. gada oktobra, tas samazinājies pat par 18%.

Siltumenerģijas tarifs Rīgā ir zemākais Latvijas lielo pilsētu vidū. Tas ir mazāks par siltumenerģijas tarifu Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā, Jēkabpilī, Jūrmalā un Ventspilī. Tas ir arī zemākais Baltijas valstu galvaspilsētu vidū – par 22% mazāks nekā Tallinā un par 4% mazāks nekā Viļņā.

"Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs norāda, ka pašlaik uzņēmuma jaunais tarifs atrodas apstiprināšanā pie SPRK un tas plānots 56,85 eiro apmērā par megavatstundu, kas ir par 1,9% mazāk nekā spēkā esošais tarifs.

Atkarību no gāzes cenu svārstībām vēlas mazināt arī uzņēmums "Daugavpils siltums". Šogad tā tarifs ir 51,53 eiro par megavatstundu, kas ir būtiski mazāk nekā 2014. gadā, kad bija 60,66 eiro par megavatstundu.

Runājot par iedzīvotāju parādiem par siltumu, tad, piemēram, Salaspilī aktuālo parādnieku neesot vispār, Līvānos 82% klientu laikā norēķinās par pakalpojumiem. Liepājā parādu apmērs nepārsniedz 100 000 eiro. Kā uzsver uzņēmumā Liepājas enerģija, parādnieki parasti tieši vasaru izvēlas savu parādu dzēšanai, un uzņēmums cer, ka jauno apkures sezonu varēs sākt teju bez parādiem, jo vasaras laikā visi maksājumu kavējumi būs samaksāti.

Savukārt Rīgas siltumā stāsta, ka iedzīvotāju parāds par siltumu ir aptuveni divi miljoni eiro, un pagājušajā apkures sezonā uzņēmums nosūtījis vairāk nekā 35 000 vēstuļu dzīvokļu īpašniekiem par maksājumu kavējumiem, raksta "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!