Aprīļa beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,6 procentpunktiem, sasniedzot 16,7%, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotā operatīvā informācija.

Marta beigās bezdarba līmenis Latvijā bija 17,3%.

NVA gan norāda, ka aprīlī no Centrālās statistikas pārvaldes saņemta informācija par ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu valstī, kas palielinājies par 14 300, un patlaban Latvijā ir 1,13 miljoni ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, tāpēc arī bezdarba procents patlaban tiek aprēķināts, ņemot vērā jaunos rādītājus.

Ņemot vērā iepriekšējos rādītājus par ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, patlaban bezdarba līmenis būtu 17%.

NVA direktore Baiba Paševica uzsvēra, ka operatīvie dati varot mainīties, taču kopumā aprīļa mēneša laikā bezdarbnieku skaits ir samazinājies par vairāk nekā 4000 cilvēkiem - no 194 253 cilvēkiem marta beigās līdz 189 891 bezdarbniekam aprīļa beigās.

Gandrīz visās NVA filiālēs, izņemot Ludzas filiāli, bezdarba līmenis aprīlī kritās.

Tomēr joprojām augstākie bezdarba rādītāji ir Latgalē - 23,1%, bet zemākie Rīgas pilsētā un reģionā - attiecīgi 12,6% un 13,7%.

Tāpat nedaudz pieaudzis brīvo darba vietu skaits, kuras reģistrētas NVA datubāzē. Patlaban tās ir 2111 jeb uz vienu vakanci pretendē 90 reģistrētie bezdarbnieki.

Paševica uzskata, ka līdz pat jūlijam pašreizējā tendence, kad bezdarba līmenis vai nu nedaudz kritīsies, vai arī saglabāsies pašreizējās robežās, saglabāsies. To iespaidos gan sezonālie darbi, gan arī tas, ka arī NVA datubāzē parādās nedaudz vairāk vakanču. Turklāt arī darba devēji vairs neatlaiž tādā apmērā darbiniekus, kā tas notika pērn.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā pirmo reizi divu gadu laikā tika novērots neliels reģistrētā bezdarba līmeņa samazinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!