Šodien Privatizācijas aģentūras (PA) valdē tika apstiprināti 4.jūnijā notikušās valsts nekustamā īpašuma "Mežaine", Skrundas novada Raņķu pagastā, izsoles rezultāti, informēja PA Ārējo sakaru daļas pārstāve Anete Frīdenšteina-Brīdiņa.

Nekustamo īpašumu "Mežaine" Skrundas novada Ranķu pagastā pārdos izsoles uzvarētājam juridiskai personai SIA "Iniciatīva Europa" par pirkuma maksu 170 000 latu, tajā skaitā apbūves cena 13 958 lati, samaksu veicot 80% latos (11 166 lati) un 20% privatizācijas sertifikātos (99,71 gabals), un zemesgabala cena - 156 042 lati, samaksu veicot 100% latos.

Saskaņā ar privatizācijas noteikumiem nomaksas pirkuma līgums ir jānoslēdz mēneša laikā no brīža, kad izsoles uzvarētājs saņēmis rakstisku uzaicinājumu.

Desmit darba dienu laikā pēc tam, kad izsoles uzvarētājs saņēmis PA rakstisku uzaicinājumu noslēgt nomaksas pirkuma līgumu, pircējam ir jāsamaksā nekustamā īpašuma nodoklis par ēkām un zemi - 1 389 lati un īpašuma apdrošināšana - 700 lati, kā arī jāsedz PA izdevumi par īpašuma apsardzi 48 853 lati un patērēto elektroenerģiju 2330 lati. PA izdevumu summa par īpašuma apsardzi un patērēto elektroenerģiju tiks precizēta uz objekta pirkuma līguma parakstīšanas brīdi.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu pabeigšanas likuma 13.panta 1.daļu un privatizācijas noteikumiem maksimālais termiņš norēķiniem par objektu ir desmit gadi no pirkuma līguma noslēgšanas dienas. Privatizācijas noteikumi paredz, ka pirkuma maksa pircējam ir jāmaksā vienādās daļās katru mēnesi saskaņā ar maksājumu grafiku. Maksājumi jāsāk ar pirmo pilno kalendāro mēnesi pēc nomaksas pirkuma līguma noslēgšanas. Papildus pircējam jāmaksā 6% gadā par atlikušo nesamaksāto pirkuma maksas daļu. Par pirkuma maksas un procentu par atlikto maksājumu termiņu neievērošanu pircējs maksā nokavējuma procentus latos 0,1% apmērā no nokavējuma summas par katru kavēto dienu.

Pircējs bez saskaņošanas ar PA nedrīkst jebkādā veidā atsavināt un ieķīlāt objektu vai tā daļu, kā arī slēgt kredītlīgumus un dot galvojumus, kā arī veikt citas darbības, kuru rezultātā objekts vai tā daļa var nokļūt citas personas īpašumā, lietošanā vai pārvaldījumā. PA, slēdzot nomaksas pirkuma līgumu, nodibina ķīlas tiesību par nesamaksāto pirkuma maksu un to vienlaicīgi ar nomaksas pirkuma līgumu nostiprina zemesgrāmatā. Privatizācijas noteikumi paredz atpakaļpirkuma tiesības gadījumā, ja pircējs līdz nosacītās cenas samaksai objektu neizmanto atbilstoši Raņķa pagasta teritorijas plānojumam.

Kā ziņots iepriekš, pēc jaunu privatizācijas noteikumu apstiprināšanas 2010.gada 8.aprīlī, PA publicēja uzaicinājumu jebkurai ieinteresētajai personai iesniegt dokumentus un piedalīties īpašuma izsolē. Pretendentiem bija jāiesniedz savs pieteikums līdz šā gada 25.maijam. Izsolē varēja piedalīties jebkurš interesents. Pēc pieteikšanās termiņa beigām uz izsoli bija pieteikušies divi pretendenti - Latvijā reģistrēts uzņēmums SIA "Iniciatīva Europa" un fiziska persona no Latvijas Tatjana Loginova.

Jau ziņots, ka 4.jūnijā notikušajā izsolē valsts nekustamais īpašums "Mežaine" Skrundas novada Raņķu pagastā izsolīts par 170 000 latu, biznesa portāls "Nozare.lv" novēroja izsolē.

Nekustamā īpašuma izsolē īpašumu nosolīja Latvijā reģistrēta kompānija SIA "Iniciatīva Europa". Uzņēmuma valdes loceklis Vadims Hlebņikovs "Nozare.lv" pagaidām neatklāja, kā šis īpašums tiks izmantots, taču uzņēmumam jau esot iestrādnes par tā izmantošanu.

LR Uzņēmumu reģistru apkalpojošās SIA "Lursoft" informācija liecina, ka SIA "Iniciatīva Europa" reģistrēta šā gada 7.maijā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Krievijas pilsonis no Samaras Sergejs Rižkovs. Uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 2000 latu.

Izsolē piedalījās divi pretendenti, abi apliecināja gatavību iegādāties objektu par izsoles sākumcenu 160 000 latu, taču otrs pretendents vairāksolīšanā nepiedalījās.

Kā ziņots, objekts sastāv no četriem zemesgabaliem ar kopējo platību 45,1 hektārs un 70 ēkām un būvēm - to skaitā desmit dzīvojamās ēkas, viesnīca, klubs, bērnudārzs, noliktavas, siltumnīcas, kazarmas, garāžas, darbnīcas u.c.

Kā ziņots, pēc tam kad pirmās izsoles uzvarētājs "Aļeksejevskoje-Serviss" atteicās pirkt nekustamo īpašumu "Mežaine" Skrundas novada Ranķu pagastā, to piedāvāja pirkt fiziskai personai Magomedam Gurbanovam par pirkuma maksu 1 548 966 lati.

3.martā arī Gurbanovs atteicās iegādāties nekustamo īpašumu "Mežaine" Skrundas novada Ranķu pagastā par pirkuma maksu 1 548 966 lati.

Jau ziņots, ka Skrundas militārās pilsētiņas izsoles uzvarētājs - Latvijā reģistrētā kompānija SIA "Iniciatīva Europa" - ir saistīts ar Krievijas uzņēmumu "Aļeksejevskoje-Serviss", kas uzvarēja iepriekšējā izsolē, 9.jūnijā rakstīja laikraksts "Biznes&Baltija".

Kā ziņots, 5.februārī notikušajā izsolē uzvarēja Samārā reģistrēts Krievijas uzņēmums "Aļeksejevskoje-Serviss", solot par Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņu 1 551 966 latus. Tomēr šis Krievijas uzņēmums Skrundas pilsētiņu tā arī neiegādājās, tāpēc tika rīkota atkārtota izsole.

Atkārtotā izsolē uzvarēja SIA "Iniciatīva Europa", kuras vienīgais īpašnieks ir Krievijas pilsonis no Samāras Sergejs Rižkovs.

Kā raksta "Biznes&Baltija", arī "Iniciatīva Europa" valdes loceklis Vadims Hļebņikovs ir no Samāras.

Hļebņikovs un Rižkovs ir saistīti ar Samāras firmu "Iniciatīva", kas specializējusies lauksaimniecības zemes pārdošanā. Hļebņikovs šajā firmā vada investīciju projektus, bet Rižkovs ir ģenerāldirektors un viņam pieder 75% "Iniciatīvas" kapitāldaļu.

Hļebņikovs ir arī kompānijas "Aļeksejevskoje" direktors. Šis uzņēmums reģistrēts tajā pašā adresē Samāras apgabalā, kur atrodas "Aļeksejevskoje-Serviss". 2008.gadā uzņēmums "Aļeksejevskoje", tajā skaitā cūku audzēšanas komplekss un zeme 17,5 hektāru platībā, pārdots "Iniciatīvai".

Par abu izsoles uzvarētāju saistību liecina arī tas, ka "Aļeksejevskoje-Serviss" ģenerāldirektors ir Vladimirs Kuzmins, kurš kopā ar Rižkovu strādā "Rjazaņas aviouzņēmuma" direktoru padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!