Foto: F64

Saeima ceturtdien nolēma no budžeta likumprojektu paketes izņemt valdības iepriekš akceptēto ieceri par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma būtisku paaugstināšanu, kas ļautu lielajās kapitālsabiedrībās mēnešalgas palielināt līdz pat 4780 latiem.

Šie grozījumi likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām izņemti no budžeta paketes pēc Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūguma. Komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) paskaidroja, ka grozījumi paredz būtiski palielināt valsts uzņēmumu valdes atlīdzību, kas nesaskan ar plānotajām reformām valsts uzņēmumu pārvaldībā.

Valdes locekļa algu nosaka, Centrālās statistikas pārvaldes publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada vidējo darba samaksu reizinot ar likumā noteikto koeficientu. Finanšu ministrijas (FM) virzītās likuma izmaiņas paredzēja paaugstināt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzības noteikšanai piemērojamo maksimālo koeficientu no 6 uz 10.

FM prognozētā valstī strādājošo 2012.gada mēneša vidējā darba samaksa ir 478 lati. Līdz ar to 2013.gadā īpaši lielajās kapitālsabiedrībās maksimālā mēnešalga varētu sasniegt 4780 latus jeb pieaugt par 72%, salīdzinot ar pašreiz lielajos uzņēmumos pieļaujamajiem 2784 latiem.

FM norādījusi, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzība ekonomiskās krīzes apstākļos ir kļuvusi nekonkurētspējīga, un pastāv risks zaudēt kompetentus un pieredzējušos valdes locekļus. Turklāt FM atgādina, ka valdes locekļu atlīdzība 2009.gadā samazināta par 52%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!