Foto: AFI
Parādu dēļ par vairāku miljonu latu vērto kredītu, kas ņemts četru zemes īpašumu iegādei Latgalē, arestēti bijušā premjera, ilggadējā politiķa Valda Birkava bankas konti, otrdien ziņo laikraksts "Diena".

Četri zemesgabali Latgalē, Čornajas pagastā, izrādījās "zelta vērtībā" tikai tajā brīdī, kad Birkavs par tiem ņēma kredītu vairāk nekā divu miljonu latu apmērā Hipotēku un zemes bankā. Pagājušajā nedēļā izsolē tie pārdoti 15 reižu lētāk - par 160 tūkstošiem latu, ziņo laikraksts. Tāpēc Birkavs tagad esot apķīlāts un arestēti viņa bankas konti, taču, vai banka, kas pieder valstij, vairs kādreiz atgūs trūkstošo starpību - divus miljonus, pastāv nopietnas bažas.

Laikraksts norāda, ka zemesgrāmatas dati liecina - pirms Birkava visi četri zemesgabali ar kopējo platību 220 hektāri piederēja miljonāra Gata Saknīša uzņēmumam "Aģentūra GS", kas 2005.gadā tos iegādājās par aptuveni 80 tūkstošiem latu.

Savukārt 2006.gada 5.aprīlī, ņemot Hipotēku bankā kredītu, Birkavs zemesgabalus atpirka jau par 30 reižu lielāku summu - 2,24 miljoniem latu. Lai arī cenas treknajos gados īpašumiem kāpa strauji, tādu lēcienu izskaidrot neviens nevar, atzīmē "Diena".

Neoficiāla informācija vēsta, ka banka tik lielu kredītu izsniegusi, balstoties uz biznesa plānu, kas paredz zemesgabalos iegūt granti un smilti, taču Čornajas pagasta padomes vadītājs Oļegs Kvitovskis sarunā ar "Dienu" šādu biznesa iespēju noliedz. "Padomju laikā tur veica izpētes darbus, taču tai vietā neviens nekad granti un smiltis nav ieguvis," pārliecināts ir Kvitovskis, norādot - karjeri pagastā esot, bet ne Birkava īpašumos.

Pats Birkavs sarunai ar "Dienu" neesot piekritis, bet tā laika Hipotēku bankas vadītājs Inesis Feiferis norādīja, ka komentēt neko nedrīkst - to paredz informācijas neizpaušanas dokuments, ko parakstījis, aizejot no darba šīgada vasarā.

"Diena" arī informē, ka Saknīša uzņēmums "Aģentūra GS", lai arī pārdevusi zemi, kredītu bankai maksājusi Birkava vietā. Tas atklājies nesen, kad uzņēmumam sākts maksātnespējas process, un šobrīd maksātnespējas administrators Alfs Buķelis vērsis 170 tūkstošu latu piedziņu pret Birkavu - par viņa vietā samaksāto summu.

Tiesa prasību apmierinājusi, un tās nodrošināšanai Birkavam piederošai, daudzmaz vērtīgai mantai šobrīd uzlikts atsavināšanas aizliegums, norāda "Diena".

Pagājušās nedēļas vidū arests uzlikts viņa kapitāldaļām SIA "Ko Betons", SIA "Kluba restorāns" un SIA "Politikas analīzes institūts", kā arī skaidras naudas uzkrājumiem bankās un daļām īpašumā Rīgā, Buļļu ielā 35.

Banka nekomentējot, vai un kad arī tā vērsīs piedziņu pret Birkavu par summu, ko nesedza zemesgabalu izsoles rezultāti un kas ir tuvu diviem miljoniem latu. Tiesa, Birkavam draud ne tikai bankrots, bet arī kriminālatbildība, norāda "Diena". Ja apstiprināsies aizdomas par starpniecību kredīta saņemšanā, Krimināllikuma 210. pants - par kredīta negodprātīgu saņemšanu - paredz sodu līdz pat sešiem gadiem cietumā.

Uz jautājumu, kā banka vērtē iespēju vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret ekpremjeru, bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte norāda: "Ja būs pamatota nepieciešamība, Hipotēku banka nešaubīgi rosinās civiltiesiskos un krimināltiesiskos procesus attiecībā pret fiziskām vai juridiskām personām, kuras ar savām darbībām vai bezdarbību varētu būt nodarījušas kaitējumu bankai."

Jau vēstīts, ka uzmanību Birkava kredītam pievērsa Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (JL), kurš publiskā vēstulē lūdza Hipotēku bankai izvērtēt un skaidrot izsniegto kredītu.
Tāpat Latkovskis vēlas uzzināt, vai Hipotēju bankas vadība var garantēt, ka no valsts budžeta piešķirtie līdzekļi, kurus izmanto banka, tiek izmantoti uzņēmējdarbības attīstīšanai un citiem deklarētajiem mērķiem, nevis "politiski spekulatīvu zaudējumu segšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!