Foto: LETA
Arī apvienība "Saskaņas centrs" (SC), tāpat kā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, lūdzot 25.augustā sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi lemšanai par grozījumiem likumā par valsts pensijām, ceturtdien informēja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Urbanovičs norādīja, ka SC un ZZS kopā pietiek balsu, lai nodrošinātu grozījumu pieņemšanu parlamentā. Tādējādi šī SC vēstule varētu prezidentam kalpot kā papildu iedrošinājums.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotie grozījumi likumā paredz noteikt, ka personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai piecus vai vairāk bērnus vai bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma sasniegšanas. Šādu tiesību nav personām, kurām atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības.

Ir paredzēts arī vēl uz diviem gadiem pagarināt iespēju ar 30 gadu darba stāžu pensionēties divus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas.

Grozījumi paredz ieskaitīt darba stāžā periodu, kurā Latvijas pilsonis dienējis PSRS bruņotajos spēkos līdz 1991.gadam, kā arī pagarināt iespēju pensionēties ar atvieglotiem noteikumiem personām par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas iebildumu dēļ Sociālo un darba lietu komisija nolēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt alternatīvu grozījumu projektu likumā par valsts pensijām, izslēdzot no tā priekšlikumu atsākt indeksēt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī.

Grozījumus likumā "Par pensijām" pieņemt galīgajā lasījumā iecerēts 8.septembrī, un tie stātos spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Valsts prezidents Andris Bērziņš vakar pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem sacīja, kamēr nav panākta vienošanās koalīcijā, tikmēr šis jautājums netiks iekļauts Saeimas dienaskārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!