Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pirmdien izteica protestus pret ieceri Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būves finansēšanai nepieciešamības gadījumā ieviest elektrības nodokli.
Kopumā savienība bibliotēkas celtniecību atbalsta, uzskatot par lielu stimulu kultūras, moderno tehnoloģiju attīstībai un nacionālajai pašapziņai, bet nevar piekrist elektrības mērķmaksājumam, jo jaunu izdevumu plānošana valsts iedzīvotājiem nav sabalansēta ar attiecīgu ienākumu kāpumu, teikts LBAS priekšsēdētāja Jura Radzeviča paziņojumā. LBAS aicina valdību un Saeimu meklēt citus ekonomiski pamatotākus, nevis iedzīvotājiem nedraudzīgus risinājumus.

Jātgādina, ka Saeima ceturtdien ar nepārliecinošu balsu skaitu tomēr otrajā lasījumā pieņēma Nacionālās bibliotēkas likumprojektu, kurš paredz gaismas pili celt no "Latvijas kuģniecības" (LK) privatizācijas ienākumiem un trešā mobilo sakaru operatora licences pārdošanas. Ja piektrūkst naudas, valdība var lemt par elektrības nodokļa ieviešanu un dārgu auto aplikšanu ar īpašu mērķmaksājumu.

Par elektrības nodokļa ieviešanu - mērķmaksājumu 0,001 lata apjomā katrai kilovatstundai - būs jāpaziņo vismaz pusgadu pirms tam. Savukārt, ja vieglajām automašīnām, kuru muitas vērtība pārsniegs 10 000 latu, ieviesīs 500 latu mērķmaksājumu, to nevarēs piemērot ilgāk kā līdz 2012.gada 31.decembrim, paredz likumprojekts.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl jāpieņem trešajā lasījumā. Tomēr opozīcija uzskata, ka pat otrajā balsojumā tas pieņemts ar krāpšanos, jo par nobalsoja nepieciešamais minimums - 50, bet opozīcija uzskata, ka zālē nebija vairāki "par" nobalsojušie deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!