Domubiedru grupa sestdien Valsts Mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" akcijas "es par mieru" ietvaros atklāja izstādi, kurā apskatāmi vairāki simti Latvijas iedzīvotāju fotogrāfiju ar protestiem pret karu Irākā.
Domubiedru grupas dalībnieks Ainārs Zellis informēja, ka internetā līdz sestdienas rītam pret karu nobalsojuši apmēram 21 300 cilvēku, uz Doma baznīcu savas fotogrāfijas atnesuši vairāk nekā 2000 cilvēku. Atbalstu akcijai pauduši arī cilvēki no reģioniem, nosūtot savus parakstus. Arī izstādes laikā varēs parakstīties akcijā "es par mieru".

Izstādē aplūkojamas akcijas laikā uz Doma baznīcu atnestās bērnu, vecu cilvēku, ģimeņu un smaidošu jauniešu fotogrāfijas un viņu rakstītās vēstules. Savas fotogrāfijas izstādei bija pievienojušas arī sabiedrībā zināmas personas, piemēram, aktieri Gundars Āboliņš un Vija Artmane, māksliniece Kristiāna Dimitere. BNS ievēroja, ka izstādīts ir arī avīzes izgriezums ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas fotogrāfiju.

Pasākuma apmeklētājus uzrunāja akcijas rīkotājs, domubiedru grupas "es par mieru" vadītājs Ēriks Stendzenieks, grupas pārstāvji jurists Aivars Borovkovs un mūziķis un mācītājs Kaspars Dimiters, Medicīnas vēstures muzeja darbinieks Igors Stepanovs, piketa pie ASV vēstniecības rīkotājs Mārtiņš Kossovičs, radio NABA pārstāvis Kaspars Ozols, īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks un Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins. Pasākumu vadīja "es par mieru" aktīvists Gundars Āboliņš.

Borovkovs BNS informēja, ka domubiedru grupa ir iesniegusi Saeimā atklātu vēstuli ar lūgumu paskaidrot, "ar kādām tiesībām Latvijas amatpersonas ir pozicionējušās par karu bez Saeimas akcepta". Borovkovs noskaidrojis, ka vēstuli Saeimā neviens, izņemot lietvedību, pagaidām nav redzējis.

Atbalstot ASV nostāju Irākas jautājumā, "Latvija ir pozicionēta kā 51. [ASV] štats."

Izstādes atklāšanā muzicēja Kaspars Dimiters un jaunie latviešu literāti lasīja dzeju. Radio NABA pārstāvis Ozols uzsvēra, ka apkārtējā atmosfēra esot tāda, it kā karš jau būtu sācies. BNS novēroja, ka izstādē valdīja emocionāla un nedaudz fatāla gaisotne.

Izstādes apmeklētāju vidū bija arī mūziķes Ieva Akurātere, Maija Lūsēna, Linda Leen, Rolands Ūdris, radio SWH dīdžejs Horens Stalbe, filozofs Ilmārs Šlāpins.

Akcijā savāktos parakstus plānots nosūtīt Latvijas augstākajām amatpersonām, tajā skaitā Valsts prezidentei Vīķei-Freibergai, premjeram Einaram Repšem, ārlietu ministrei Sandrai Kalnietei, aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim, kā arī ASV un to atbalstošo valstu vēstniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!