Foto: Shutterstock
Latvijas Ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība atbalsta māsu iesaistīšanu darbā ar e-veselības sistēmu, sacīja biedrības priekšsēdētājs Juris Raudovs.

Raudovs norādīja, ka māsu iesaistīšana e-veselības sistēmā būtu atbalstāma, jo tā varētu uzlabot gan ārsta, gan viņa palīga darbu. "Ja māsa parakstītos par informācijas neizpaušanu un daļa datu būtu ievadāmi atbilstoši viņu kompetencei, kāpēc ne," piebilda Raudovs.

Komentējot to, ka darbā ar e-veselību patlaban netiek iesaistītas māsas, viņš norādīja, ka katram ir savas kompetences, tomēr māsu iesaistīšana darbā varētu būt diskutējams jautājums ar sistēmas izstrādātājiem un Veselības ministriju (VM).

Raudovs skaidroja, ka ārstam būtu jāārstē un vairāk laika jāvelta pacientam, savukārt māsai jāvelta vairāk laika aprūpei un medicīniskajai dokumentācijai.

Vienlaikus asociācijas priekšsēdētājs piebilda, ka māsu piedalīšanās darbā ar e-veselību varētu uzlabot darbu, bet, lai par to pārliecinātos, būtiski strādāt ar sistēmu.

Kā iepriekš norādīja Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Rairka, asociācija ir neizpratnē, kāpēc e-veselības lietošanas apmācībās netiek iekļautas medicīnas māsas.

Raiska norādīja, ka sūdzības par māsu neiekļaušanu e-veselības lietošanā asociācija saņem gan no ģimenes ārstu praksēm, gan pašām māsām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra arodorganizācijas pārstāvis Rafaels Ciekurs norādīja, ka visiem mediķiem jāpāriet uz e-veselības sistēmu, jo tā ievērojami atvieglo darbu.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība atbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri darbu e-veselības sistēmā sākt ar 1.septembri, sacīja biedrības priekšsēdētājs Juris Raudovs.

Savukārt ģimenes ārsti joprojām nav vienisprātis ar VM, jo viena no prasībām saistībā ar ārstu streiku jūlijā ir par e-veselību, proti, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija lūdz VM nodrošināt pacienta datu aizsardzību e-veselības sistēmā un noteikt, ka e-veselības sistēma vai tās daļas obligāti jālieto tikai pēc tam, kad ir iegūti pārliecinoši dati par sistēmas efektīvu funkcionēšanu un dots laiks, lai ģimenes ārsti var sagatavoties sistēmas lietošanai.

Pēc VM paustā, e-receptes valsts pilnībā vai daļēji kompensētajiem medikamentiem tikai elektroniski e-veselības sistēmā jāizraksta no šā gada 1.septembra. Aptiekām ir pienākums pieņemt e-receptes jau no 2016.gada 1.decembra.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!