Mediķu un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbs, sniedzot palīdzību dzelzceļa katastrofā cietušajiem, vērtējams kā ļoti labs, sacīja Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics.
Saņemot izsaukumu uz vietu, kur notika nelaime, un izvērtējot iespējamo potenciālo upuru skaitu, saskaņā ar glābšanas kārtību tika nosūtītas desmit Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacijas palīdzības brigādes, kā arī KMC atbalsta vadības brigāde.

KMC uzreiz sazinājies ar Valsts asinsdonoru centru un Rīgas lielajām slimnīcām, lai brīdinātu par nepieciešamību sniegt palīdzību lielākā apjomā.

KMC direktors sacīja, ka palīdzība cietušajiem sniegta ļoti operatīvi, jo Rīgā ir Latvijā labākā ātrās palīdzības stacija. Nelaimes brīdī mediķu darbs bijis labi organizēts, arī Rīgas lielo slimnīcu uzņemšanas nodaļas tikušas galā ar darba apjomu un lielo cietušo skaitu.

"Ja negadījums būtu noticis ārpus Rīgas un lielajām Latvijas pilsētām, būtu daudz grūtāk nodrošināt mediķu palīdzību, jo neatliekamās palīdzības dienests valstī daudzviet vēl nav sakārtots," sacīja Šics.

Veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) uzskata, ka šādi nelaimes gadījumi apliecina nepieciešamību ieviest visā valstī vienotu neatliekamās medicīniskās palīdzības glābšanas dienestu ar pieciem reģionāliem dispečeru punktiem un vienotu izsaukuma numuru, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Tā kā pašlaik valstī katrā rajonā ir cits neatliekamās palīdzības numurs, bieži tiek zaudēts laiks, izsaucot ātrās palīdzības mediķus.

Tāpat nepieciešams atjaunot neatliekamās palīdzības autobāzi un sakārtot ceļus Latvijas laukos.

Jau ziņots, ka trešdienas rītā Rīgas centrā saskrējās elektrovilciens Lielvārde-Rīga, kurā bija pasažieri, un vilciens Rīga-Maskava, kurā pasažieru nebija un kas devās uz depo.

Vilciena katastrofā bojā gājuši trīs cilvēki, bet medicīniskā palīdzība sniegta vairāk nekā 20 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!