Saeima ar 70 balsīm par, vienu pret un sešām atturoties pieņēmusi grozījumus tabakas likumā, kas paredz bargi apkarot smēķēšanu.
Aizliegts smēķēt tuvāk par desmit metriem pie ieejām valsts un pašvaldību iestādēs, uz šo ēku ārējām kāpnēm un lieveņiem pie ieejām ēkās vai būvēs.

Pie šīm iestādēm būs jāizvieto norādes par aizliegumu smēķēt. Plānots, ka aizliegums smēķēt pie valsts un pašvaldību ēku ieejām stāsies spēkā 2006.gada 1.janvārī. Kafejnīcās būs jāizveido atsevišķa telpa, ne mazāk par 50% no kopējās publiskās telpas, kurā varēs uzturēties nesmēķētāji. Ja līdz nākamā gada jūlijam šāda telpa nebūs izveidota, smēķēt nebūs atļauts visā kafejnīcā.

Smēķētāju telpa būs jāaprīko ar ventilāciju un tai būs jāatrodas pēc iespējas tālāk no ieejas kafejnīcā. Un arī vasaras kafejnīcās būs jāierada speciālā vieta smēķētājiem.

Pašlaik sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts smēķēt speciāli norādītajās vietās vienā telpā ar nesmēķētājiem.

Smēķēt aizliedza arī izglītības un audzināšanas iestādēs, izņemot augstskolas, kurās būs atļauts smēķēt ierādītās telpās. Aizliegts smēķēt arī ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, kurās smēķēšanai nepieciešama speciāla telpa, kuru varēs ierīkot līdz nākamā gada jūlijam..

Aizliegumi būs arī sabiedriskā transporta pieturu nojumēs, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņutelpās, darbavietās darba un koplietošanas telpās, izņemot atsevišķas telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Smēķēt nedrīkstēs sporta un citu publisku pasākumu laikā stadionos un citā norobežotā teritorijā, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai. Tāpat aizliegums stāsies spēkā kinoteātru, koncertu, sporta zālēs un citās sporta ēkās un būvēs, kā arī pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs, izņemot atsevišķas telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Aizliegums smēķēt neattieksies uz dzīvokļiem publiskajās ēkās.

Smēķēt būs aizliegts visu veidu sabiedriskā transporta līdzekļos un taksometros, izņemot tālsatiksmes vilcienus, kuģus un lidmašīnas, kur jābūt atsevišķiem vagoniem, kajītēm vai saloniem, kas paredzēti smēķētājiem.

Pašvaldības varēs aizliegt vai ierobežot smēķēšanu parkos, skvēros, peldvietās un citās publiskās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!