Sabiedrības Veselības aģentūru (SVA) uztrauc tas, ka ārstniecības iestādes, iespējams, nevēlās ziņot par cilvēkiem bīstamo “slimnīcu infekciju” MRSA ar ko var saslimt slimnīcu pacienti, un kas var novest arī pie letālā iznākuma. Vairāk nekā gada laikā SVA saņēma ziņas par 94 MRSA konstatēšanas gadījumiem, taču aģentūra uzskata, ka reāli šī bīstamā baktērija konstatēta biežāk.
MRSA ir plaši izplatīts mikroorganisms, kas ir nejūtīgs pret antibiotiķiem. Šādas infekcijas var izraisīt smagas un sarežģītas blakusslimības.

Ziņošana par MRSA gadījumiem ir obligāta no 2004.gada aprīļa beigām, kopš grozījumu pieņemšanas valdības noteikumos par infekcijas slimību reģistrāciju. SVA rīcībā šobrīd ir informācija par MRSA gadījumiem no visas Latvijas, tomēr šo informāciju nevar uzskatīt par ticamu statistiku, jo daudzas ārstniecības iestādes neziņo par MRSA gadījumiem.

Ļoti bieži SVA sastopas ar situāciju, kad publiski tiek runāts par MRSA gadījumiem, kas konstatēti, tomēr līdz SVA primārajai ziņošanai šī informācija bieži nenonāk, informēja SVA.

Astoņas no desmit SVA filiālēm laika posmā no 2004.gada līdz 2005.gada 30.jūnijam saņēmušas ziņas par 94 MRSA izolēšanas gadījumiem. 87 no šiem gadījumiem konstatēti slimniekiem, 7 gadījumi medicīniskajam personālam. Slimnieku vidū ir informācija par 7 bērniem (arī 2 – 1 mēneša vecumā) un 80 pieaugušajiem (vidējais vecums – 52 gadi), galvenokārt, slimnieki pēc traumām un operācijām.

Par MRSA gadījumiem ziņojušas tikai 15 ārstniecības iestādes un divas SVA filiāļu laboratorijas. Ziņojumu skaits no atsevišķām ārstniecības iestādēm ievērojami svārstījās, visvairāk ziņojumu (37%) saņemts no P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, kas liecina par adekvātu epidemioloģisko uzraudzību šajā ārstniecības iestādē, norāda SVA.

Stradiņa slimnīcā konstatēti 35 MRSA gadījumi, astoņus gadījumus atklāja SVA Ventspils laboratorija un Liepājas slimnīca, seši gadījumi atklāti Infektoloģijas centrā, pieci – Bērnu klīniskajā slimnīcā, arī rajonu slimnīcās, Onkoloģijas centrā, “Gaiļezera” slimnīcā, Jūras medicīnas centrā konstatēja MRSA gadījumus.

SVA uzskata, ka nelielais ziņojumu skaits liecina, ka ne visas ārstniecības iestādes pilda valdības noteikumus un ziņo par bīstamo infekciju uzraugošajai institūcijai.

Kopš MRSA reģistrācijas uzsākšanas novērota ziņojumu skaita pieauguma tendence. Ziņojumu skaita pieaugums galvenokārt saistīts ar laboratoriju iesaistīšanos MRSA uzraudzībā, SVA epidemiologu veikto skaidrojošo darbu un aktīvāku ārstniecības iestāžu atbalstu. Diemžēl nav pārliecības, ka par visiem MRSA gadījumiem tiek ziņots, uzskata aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!