Fiziska persona ienākumu deklarācijā norādījusi astoņu miljonu latu skaidras naudas uzkrājumus, informēja VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ināra Pētersone.
Otrdien Saeimas Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas komisijas sēdē, apspriežot, kā pilnveidot un ieviest fizisku personu ienākumu gūšanas kontroles koncepciju, Pētersone atzina, ka VID šogad lūdzis 318 fiziskām personām iesniegt ienākumu deklarācijas.

No pieprasītajām deklarācijām tās iesnieguši 204 cilvēki, kuri deklarēja 48,5 miljonu latu skaidras naudas uzkrājumus, klāstīja Pētersone.

Viņa komisijas locekļiem norādīja, ka, pēc VID informācijas, no šīm 318 personām pēdējo trīs gadu laikā 26% nav bijis nekādu ienākumu, bet 24% - tikai 1000 latu trijos gados, kas ir aptuveni 300 lati gadā.

Tomēr tas nenozīmējot, ka šie ienākumi ir nelikumīgi, jo tie var būt gūti arī pirms trijiem gadiem.

Tikai trīs cilvēkiem jeb 1%, pēc informācijas VID datubāzēs, pēdējo trīs gadu laikā ienākumi bijuši ievērojami, kas ir vairāk nekā 100 000 latu.

VID pārstāve šodien komisijas locekļiem norādīja: ja līdz vispārējai iedzīvotāju ienākumu deklarēšanai netiks ieviesta legālā prezumpcija nodokļu tiesībās, šī iecere nedos plānoto rezultātu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks Alvis Vilks komisijas locekļiem arī atzina legālās prezumpcijas nepieciešamību nodokļu tiesībās, jo pašlaik Tieslietu ministrija izstrādājusi tikai legālās prezumpcijas ieviešanu krimināltiesībās - Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā.

Īpašo uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Ina Gudele Pretkorupcijas komisijā atklāja, ka līdz 2007.gadam, kad pēc valdības lēmuma būtu jādarbojas iedzīvotāju ienākumu deklarēšanai, VID būs pieejama informācija no centralizētajiem reģistriem, taču pilnīgi visu sistēmu automatizēt līdz 2006.gada beigām nebūs iespējams.

Gudele arī ierosināja veidot tehnoloģisko darba grupu, kas darbotos līdztekus pašreizējai darba grupai un izstrādātu tehniskās funkcijas, lai ieviestu dzīvē vispārējo ienākumu deklarēšanu.

Sekretariāts uzskata, ka šo darbu varētu pabeigt 2007.gada nogalē, ja laikus tiks piešķirti nepieciešamie līdzekļi.

Pretkorupcijas komisijas vadītāja Linda Mūrniece (JL) sacīja, ka valdība, pieņemot vispārējo fizisko personu ienākumu deklarēšanu, ir parādījusi savu politisko gribu. Tagad būtu nepieciešams to ieviest arī dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!