Neraugoties uz islama reliģijas popularitātes pieaugumu Latvijā, pašlaik neesot pamata bažām par iespējamiem valsts apdraudējumiem, pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdes žurnālistiem sacīja tās vadītājs Indulis Emsis (ZZS).
“Pēc šīsdienas sarunas esam mierīgāki, jo sākotnējā informācija bija satraucošāka,” sacīja Emsis.

“Piekritība šai reliģijai ir ar augošu tendenci. Bet nevar teikt, ka tas būtu tikai radikālā islama novirziens, vai ka Latvijā varētu sagaidīt kādus ekscesus,” sacīja Emsis. Tomēr reliģijas brīvība un pārvietošanās brīvība rada islamistu piekritēju pieaugumu, norādīja komisijas vadītājs.

Arī represīvie dienesti, norādot uz Lielbritānijas piemēru pēc tur notikušajiem terora aktiem, cenšas panākt politiskas izmaiņas, lai izraidītu no valsts personas, kurām varētu būt sakars ar valsts apdraudējumu.

Pēc Emša domām, varot izveidoties situācija, ka no Lielbritānijas izraidītas personas ierodas uz dzīvi Latvijā. Pašreiz likumdošana skaidru atbildi nedodot, vai Latvijai jāpieņem šie izraidītie cilvēki. “Mums pašreiz nav iemesla viņus neņemt pretī,” norādīja Emsis.

Pēdējo gadu laikā Latvijā arvien populārāka ir kļuvusi islama reliģija, turklāt valstī regulāri sākuši ierasties arī atsevišķu islama fundamentālistu organizāciju pārstāvji, secinājis Drošības policijas Pretterorisma centrs.

Centra darbinieki tomēr norāda, ka Latvijas iedzīvotājiem nevajag uztraukties un saasināti uztvert ielās redzamos musulmaņus.

Drošības policijas Pretterorisma centrs norāda, ka arī Latvijā pēdējos gados latviešu un krievvalodīgo vidū palielinājies islama piekritēju skaits. Centra pārstāvji norāda, ka šīs reliģijas piekritēju pieaugums konstatēts arī ielodzījuma vietās, kur ieslodzītie pievēršanas dažādas musulmanisma literatūras lasīšanai.

Drošības policijas Pretterorisma centrs arī Latvijā konstatējis tendenci, ka valstī ierodas islamu fundamentālistu organizāciju pārstāvji. Piemēram, “Jamaat Al Tablih” jeb “pastarās dienas brīdinājuma grupas” pārstāvji Latviju apmeklējot vismaz piecas reizes gadā. Tomēr pašlaik Drošības policijas Pretterorisma centrs nav konstatējis, ka organizācijas pārstāvji būt mēģinājuši Latvijā vervēt cilvēkus vai aktivizējuši kādu radikālu darbību. Arī finansiālas aktivitātes nav novērotas.

Speciālisti norāda, ka “Jamaat Al Tablih” savu darbību konspirē kā islama izglītojošā organizācija, lai gan tās rīcībā ir plaša informācija par kaujiniekiem un kaujas darbībām Afganistānā, Alžīrījā, Kašmirā, Bosnijā un Kosavā.

Pēc Drošības policijas Pretterorisma centra informācijas Latvijā pašlaik ir aptuveni 5000 islama kopienas aktīvu dalībnieku, kuru vidū ir arī latvieši un cittautieši, kas nav etniskie musulmaņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!