Rīgas dome otrdien nolēma nodot Rīgas domes Vides departamenta valdījumā 2565 kvadrātmetru lielu zemesgabalu Zaķusalā, lai šajā vietā ierīkotu zīriņu ligzdošanas vietu.
Lēmums paredz, ka Vides departamentam būs tiesības saskaņā ar normatīvajiem aktiem slēgt līgumus, lai nodrošinātu zīriņu ligzdošanas vietas ierīkošanu un apsaimniekošanu. Departamentam nebūs tiesību iznomāt zemesgabalu citām personām.

Zīriņu ligzdošanas vietu Zaķusalā plānots izveidot šī gada laikā, iepriekš Rīgas Vides komitejas deputātus informēja departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP).

Pēc viņa teiktā, patlaban tiek gatavots projekts, kuram aprīlī jābūt gatavam. Pēc tam tiks izsludināta iepirkuma procedūra būvdarbiem. Būvniecības laikā iecerētajā vietā Zaķusalā plānots izzāģēt kokus, izveidot pamatu, uzbērt uz tā oļus un uzbūvēt žogu.

Iespējams, jau pirmajā pavasarī zīriņi paredzētajā vietā nesāks ligzdot, taču otrajā vai trešajā gadā tas varētu notikt. Apstākļi zīriņu ligzdošanai iecerētajā vietā Zaķusalā būs tādi, kādos putniem patīk uzturēties.

Lai saglabātu unikālo zīriņu koloniju Rīgā un ierīkot alternatīvu zīriņu ligzdošanas vietu Zaķusalā, projektam no Rīgas Vides aizsardzības fonda atvēlēti 12 000 latu, bet 5000 latu ziedojusi "Hansabanka".

Preses nama jumtam, kas bija šo putnu kādreizējā ligzdošanas vieta, 2000. un 2001.gadā remonta laikā tika nomainīts segums, kas nav piemērots putnu ligzdošanai.

Upes zīriņi ir parasti ligzdotāji un caurceļotāji. Tie ligzdo pie dažādiem ūdensbaseiniem, parasti uz nelielām salām, saliņām un sērītēm. Vietas izvēlē lielāka nozīme ir kolonijas drošībai, nevis ūdensbaseina lielumam, tāpēc šie putni sastopami gan nelielos pamestos karjeros, gan Rīgas jūras līča piekrastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!