Zemkopības ministrijas ēku Republikas laukumā 2 Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) atzinusi par vidi degradējošu, tāpēc rosināts to nojaukt. Likums par kultūras pieminekļu aizsardzību paredz, ka vidi degradējoši objekti paredzami nojaukšanai un nav pieļaujama to turpmāka attīstība, portālu “Delfi” informēja VKPAI.
Augstceltne Citadelē, kurā izvietota Zemkopības ministrija, nelabvēlīgi ietekmē Rīgas unikālo vērtību – tās vecpilsētas siluetu, īpaši skatoties no prāmjiem, kas tuvojas Rīgas Jūras pasažieru ostai, kā arī no Ķīpsalas un Klīversalas, uzskata eksperti. Augsceltne uztverama no daudziem skatu punktiem Rīgas vēsturiskajā centrā. “Šī būve ar savu vizuālo tēlu degradē Vecrīgas panorāmu un siluetu, līdz ar to nav pieļaujama augstceltnes attīstība un ilgstoša pastāvēšana,” teikts VKPAI paziņojumā.

Šinī jautājumā saņemts arī kultūras ministres Helēnas Demakovas atbalsts. Ministre VKPAI vadītājam Jurim Dambim ir sacījusi, ka “atbalstīs visas VKPAI iniciatīvas, kas vērstas uz to, lai padomju un jaunāko laiku monstri pazustu no Rīgas pilsētas ainavas”. VKPAI informācija liecina, ka Citadeles rajons kā militāra rakstura teritorija ir veidojusies uz ziemeļiem no Vecrīgas kopš 17.gadsimta, kad tas kalpoja pilsētas aizsardzībai. Dažādu politisko režīmu militārie resori šeit darbojās līdz 20.gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad tika izstrādāti Citadeles rajona rekonstrukcijas projekti. Atbilstoši tā laika Rīgas centra attīstības koncepcijai tika projektēta trīs augstceltņu grupa, kurai vajadzēja papildināt Vecrīgas siluetu ar mūsdienu arhitektūras objektiem.

Bija paredzēts arī izbūvēt Republikas laukumu svētku demonstrācijām ar Oktobra revolūcijas monumentu tajā. Taču, pēc vienas augstceltnes pabeigšanas 1978.gadā kļuva skaidrs, ka augstceltnes tik tuvu Vecrīgai nav pieņemamas. 1999.gadā līdzās augstceltnēm uzbūvēja daudzstāvu autostāvvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!