Kolīdz būs pabeigta izmeklēšana par nesenajiem negadījumiem izpletņlēkšanas laikā, Spilves lidlaukā aizliegs lēkt ar izpletņiem, informēja Latvijas Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.
Civilās aviācijas aģentūra arī līdz šim bijusi spiesta aizliegt lēkt ar izpletni Spilves lidlaukā.

Nelieli pārkāpumi fiksēti pārējos Latvijas lidlaukos, kuros notiek lēcieni ar izpletni, taču pārkāpumi neesot bijuši nopietni.

Problēma ir tā, ka organizācijām, kas piedāvā izpletņlēkšanu, nav nepieciešams reģistrēties Civilās aviācijas aģentūras reģistrā, tādēļ aģentūra nevar pilnā mērā veikt pārbaudes par pakalpojumiem, kurus sniedz šīs organizācijas, sacīja Gorodcovs.

Jaunais izpletņlēcēju klubs, kas organizēja lēcienus ar izpletni 10.jūlijā Spilves lidlaukā, arī nebija par savu darbu informējis Civilās aviācijas aģentūru, pastāstīja Gorodcovs.

Lai šādas situācijas neatkārtotos, šobrīd tiek izstrādātas normatīvo aktu izmaiņas, lai noteiktu stingrāku uzraudzību pār izpletņlēcējiem, to apmācībām un sertificēšanu. Līdz ar normatīvo aktu izmaiņām visām organizācijām, kuras piedāvā izpletņlēkšanu izklaides nolūkā, būs nepieciešams reģistrēties Civilās aviācijas aģentūrā, kura lems par atļaujas izsniegšanu lēcieniem ar izpletni.

2005. un 2006.gadā Latvijas lidlaukos notikuši vairāk nekā 6800 lēcieni ar izpletni un veiktas vai plānotas aptuveni 20 pārbaužu, informēja Gorodcovs.

Cīravas lidlaukā Liepājā 2005.gadā notikuši 70 lēcieni ar izpletni un veiktas divas pārbaudes. Šogad Liepājā lēcieni ar izpletni nav notikuši, bet iecerēta viena pārbaude.

Cēsu lidlaukā pērn veikti 120 lēcieni un divas pārbaudes. Šogad Cēsīs veikti 80 lēcieni un plānotas divas pārbaudes.

Daugavpils lidlaukos 2005.gadā veikti 3000 lēcieni ar izpletni, bet 400 no tiem notika "Daugavpils kausa" izpletņlēkšanas sacensību laikā. Pagājušā gada laikā Daugavpilī veikta viena pārbaude. Šogad veikti 1000 lēcienu ar izpletni un plānota viena pārbaude.

Jelgavas lidlaukā 2005.gadā veikti 1300 lēcieni ar izpletni, šogad - 400. Kopš pagājušā gada veiktas piecas pārbaudes. Spilves lidlaukā pagājušajā gadā veikti 600 lēcieni ar izpletni, bet šogad - 200. Kopš pagājušā gada veiktas septiņas pārbaudes.

Kā ziņots, 9.jūlija vakarā Rīgā, Spilves lidostā, smagu traumu guva izpletņlēcējs. Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Kristīne Mežaraupe informēja, ka 1987.gadā dzimis jaunietis ar izpletni veica komerclēcienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!