Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisija trešdien nolēma nesaskaņot seksuālo minoritāšu neviennozīmīgi vērtēto gājienu "Rīgas praids 2006".Gājiena rīkotāji plāno domes lēmumu apstrīdēt Administratīvajā tiesā.
Komisijas lēmums pieņemts drošības apsvērumu dēļ, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pasākuma rīkotāji oficiālo domes atbildi saņems ceturtdien pēcpusdienā.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienība "Mozaīka" un organizācija "ILGA Latvija" un "Rīgas Praids", kas iecerēja rīkot gājienu "Rīgas Praids 2006", pauda satraukumu par domes atteikumu saskaņot gājienu.

"Mozaīkas" valdes locekle Linda Freimane informēja, ka organizācijas "nekavējoties griezīsies Administratīvajā tiesā ar lūgumu izskatīt Domes lēmumu. Pērn Administratīvā tiesa korekti atcēla Domes lēmumu atsaukt "Praida" gājiena atļauju, tātad, mums ir pamatotas cerības, ka arī šogad tiesa aizsargās demokrātiskās tiesības Latvijā un atcels Domes lēmumu."

Organizācijas domes lēmumu uzskata par "ne tikai nepieņemamu pulcēšanās brīvības ierobežojumu, bet arī demokrātijas sakāvi teroristu draudu priekšā".

"Mozaīka" uzskata, ka, aizliedzot gājienu, dome "apdraud ne tikai seksuālo minoritāšu tiesības, bet Latvijas valsts demokrātijas pamatus. Piekāpjoties teroristu un citu ekstrēmistu draudiem, tiek noteikts precedents, kas novedīs nevis pie sabiedrības saliedēšanas, bet pie ekstrēmistu grupējumu uzvaras un pamatota priekšstata, ka varmācība ir efektīvs demokrātijas ierobežošanas līdzeklis. Šis precedents ir ļoti bīstams, jo norāda, ka ar varmācību vai varmācības draudiem pret kādu cilvēku grupu var panākt valsts struktūru atbalstu šīs grupas tiesību ierobežošanai. Neviens Latvijas iedzīvotajs nebūs pasargāts no tā, ka vienā brīdī šādas antidemokrātiskas metodes tiks pielietotas pret viņa personu".

Pirmo reizi seksuālo minoritāšu gājienu "Rīgas praids" norisinājās pērn. Sabiedrībā tas izsauca asas reakcija, un iebildumus no tradicionālo konfesiju un dažu partiju puses.

Šogad bažas par kārtību gājiena laikā izteica iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars. Viņš domes pārstāvjus aicināja neatļaut gājiena rīkošanu, norādot, ka policija nespēs nodrošināt gājēju drošību. Savukārt Rīgas mērs Aivars Aksenoks norādīja, ka, iespējams, jāpārceļ gājiens no pilsētas centa uz citu vietu, lai varētu garatēt drošību pasākuma laikā.

Kopš pirmdienas rātslaukumā notiek plašas demonstrācijas, kur iedzīvotāji protestē pret gājiena rīkošanu. Noraidošu attieksmi pauduši arī konfesiju pārstāvji.

Gājiens "Rīgas Praids 2006" bija ieplānots šī 2006.gada 22.jūlijā Rīgas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!