Izstrādājot darbības stratēģiju nākamajiem trim gadiem, Labklājības ministrija (LM) tajā ir paredzējusi pilnveidot bērna kopšanas pabalsta sistēmu, kas ļautu turpmāk atteikties no bērna kopšanas pabalsta apmēra ierobežojumiem, informēja ministrijas Komunikācijas departamentā.
Pēc LM domām, to būtu iespējams īstenot, izmainot bērna kopšanas pabalsta līdzšinējo finansēšanas avotu. Turpmāk vecākiem, kuri līdz bērna piedzimšanai strādāja un veica sociālās iemaksas, bērna kopšanas pabalstu varētu izmaksāt no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta, kas veidojas no strādājošo veiktajām sociālajām iemaksām. Līdz ar to vienam no nodarbinātiem vecākiem būtu iespējams saņemt pabalstu par bērna līdz vienam gadam kopšanu līdzvērtīgā apmērā viņa iepriekšējiem ienākumiem (pēc nodokļu nomaksas).

Taču vecākiem, kuri līdz bērna piedzimšanai nebija nodarbināti un neveica sociālās apdrošināšanas iemaksas, bērna kopšanas pabalstu 50 latu apmērā arī turpmāk izmaksās no valsts pamatbudžeta.

Par šādu LM ieceri tuvākajā laikā vēl ir jālemj valdībai. Pēc atbalsta saņemšanas ministrija nekavējoties uzsāks darbu pie plānoto izmaiņu ieviešanas.

Šobrīd bērna kopšanas pabalstu gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem izmaksā no valsts pamatbudžeta un tāpēc, ņemot vērā pamatbudžeta iespējas, tika noteikts pabalsta maksimālais apmērs.

Patlaban atbilstoši esošajai likumdošanai, ja viens no vecākiem (vai bērna aizbildnis), kurš kopj bērnu līdz viena gada vecumam, ir nodarbināts un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bērna kopšanas pabalsta apmērs ir līdzvērtīgs viņa iepriekšējiem ienākumiem (pēc nodokļu nomaksas), bet ne mazāk kā 56 lati mēnesī un ne vairāk kā 392 lati mēnesī.

Savukārt līdz viena gada vecumam, ja viens no vecākiem (vai bērna aizbildnis), kurš kopj bērnu, nav nodarbināts – bērna kopšanas pabalsts ir 50 lati mēnesī.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa ir ierosinājusi lietu par bērna kopšanas pabalsta griestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!